Foto: Nova.rs

Grupa mladića i devojaka koji sebe nazivaju „Narodna patrola“ ponovo su se našli u žiži javnosti nakon zabrinjavajuće akcije „hapšenja“ migranata, koji je snimljen i emitovan na društvenim mrežama, a sve češće sporne akcije ove skupine otvaraju pitanje – kada će se nadležni pozabaviti ovim rastućim problemom?

Otkako je počela da se pojavljuje i javnom prostoru, ali i na ulicama gradova širom Srbije, Narodna patrola je otvoreno širila mržnju i praktično podstrekivala progon migranata u celoj državi, a gotovo neizostavno se mogu sresti na svim desničarskim i nacionalističkim skupovima.

Da se grupa sa godinama osilila, može se jasno videti po načinu na koji „raste“ – najpre su to bili mladići odeveni u crno koji bi se sporadično pojavljivali na raznim skupovima, gde bi ometali novinare u radu i skandirali sporne stihove, a zatim su počeli da se orgranizuju u velikom broju gradova, često na severu države, gde mahom progone migrante, ali i sve one za koje „Narodna patrola“ smatra da su problematični po bilo kom osnovu.

Damnjan Knežević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta se tačno dogodilo na spornom snimku koji je ovog puta obišao mreže, nije najjasnije, ali je izvesno da je reč o još jednom „hapšenju“ koje Patorla sprovodi pod izgvorom da je građansko. Kako su njihovi profili sa društvenih mreža ugašeni, svoje delovanje preselili su u grupe na „Telegramu“ u kojima se sprovodi pravi lov na migrante tako što se te osobe fotografišu, javljaju se njihova kretanja, a članovi se ophode kao da su istražitelji. Potom „Patrola“ odlazi na pomenutu lokaciju i sprovodi akciju privođenja. Na jednom od snimaka sa „Telegrafa“ može se jasno videti kako su jednog mladića položili na zemlju, pod optužbom da je nešto hteo da ukrade, dok mladić plačnim glasom ponavlja da nije ništa uzeo, a član pomenute grupe mu naređuje da ne mrda, spusti ruke i slično, baš kao što to čine policajci prilikom intervencija.

Predsednik ne zna šta je „Narodna patrola“

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna ime osoba koja se predstavlja kao vođa ove neformalne desničarkse grupacije, Damnjana Kneževića, interesantno je da, kako je sam izjavio, nikada nije čuo za „Narodnu patrolu“.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

Borović: Naslediće Belivuka

Advokat Borivoje Borović, komentarišući njihovo poslednje navodno “građansko hapšenje“ za list „Danas“, upozorio je da bi situacija mogla da se otme kontorli, ali i objasnio da ovde nema ni govora o građanskom hapšenju.

„Na primer, kada pedofila zateknu u situaciji kada ugrožava zdravlje i bezbednost nekog deteta, i građani ga zadrže, to je u redu. Sve ovo što se sada radi, nema veze sa građanskim hapšenjem. To su mladi fašisti, koji imaju jednu jedinu svrhu, da uz odobrtenje vlasti, prostio zaplaše narod. Ako se njihovo delovanje hitno ne spreči, imaćemo velike probleme jer će se to oteti kontroli. A siguran sam da oni to ne rade besplatno, već su motivisani ili nekim poslovima ili ih tretiraju kao zaposlene“, navodi Borović i zaključuje da je “apsolutno siguran” da je sve što rade narodne patrole protivzakonito i “da se mora reagovati sa svih strana”.

Bonus video: U Somboru napeto, Narodna patrola targetira ljude


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare