Foto: Vesna Lalić/Nova.rs: Privatna arhiva

Veliku buru u javnosti podiglo je hapšenje policajke iz Valjeva Katarine Petrović zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, odnosno tereti se da je odala informaciju od nesumnjiivog javnog značaja koju je MUP krio - da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene. Ugledni advokat Ivan Ninić ističe za Nova.rs da je hapšenje policajke još jednom pokazalo da nisu svi građani jednaki pred zakonom.

Da srpska policija primenjuje zakon od slučaja do slučaja nesumnjivo govori i privođenje Petrovićeve. Petrovićevoj se na teret stavlja da je kopirala dokumenta koja se odnose na pomenutu nesreću, a potom ih dostavila opozicionoj političarki Mariniki Tepić.

Pročitajte još:

Policajki je određen pritvor, dok je paralelno sa tim, Nikola Petrović, predsednikov kum koji je pijan i drogiran izazvao nesreću skupocenim “meklarenom” i lakše povredio dve osobe, na slobodi. Čak nije bio ni zadržan nakon udesa.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Hapšenje policajke ražestilo je javnost u Srbiji i još jednom je nametnulo pitanje – zbog čega se zakon u Srbiji selektivno primenjuje?

“Mi imamo represivan režim, koji je napravio svoje bedeme i utvrđenja, u želji da pokaže javnosti da je nesalomiv i nepobediv i zato je reakcija institucija ovog buta bila brza i oštra. Videli smo i na primeru Aleksandra Obradovića iz „Krušika“ da se curenje informacija ne prašta, bez obzira na razmere kriminala koje su u pozadini priče”, kaže za Nova.rs poznati advokat Ivan Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ninić ističe da je slučaj Petrovićeve još jednom pokazao da nismo svi jednaki pred zakonom.

“Hapšenje Katarine Petrović potvrđuje da nisu pred zakonom svi jednaki, nego da se represija sprovodi samo prema onim pojedincima koji ukazuju na korupciju i kriminal i time ruše kulu od karata ove vlasti”, ističe naš sagovornik.

Pročitajte još:

Ninić dalje navodi da je uzrok ovog događaja upravo odsustvo bilo kakvih pravovremenih i kredibilnih informacija o događaju u kome je učestvovao Nikola Petrović.

“Institucije ne žele da komuniciraju sa građanima, a javnost je posebno sumnjičava kada „sudar“ sa zakonom imaju ljudi koji čine „srce“ ovog sistema i režima. Baš zbog tog javnost ima legitimni interes da zna sve pojedinosti i postupanje policije povodom ove saobraćajne nezgode. U suprotnom, ceo slučaj će da ode u nekom pogrešnom pravcu, kao i svaki slučaj u tužilaštvu i sudu do sada za koji je vlast bila zainteresovana. Imamo u predmetu „Jovanjica 2“ pripadnika BIA koji jedanaest puta, pojedinačno, preko personalizovanog korisničkog naloga, pristupa podacima u bazi MUP-a i te informacije uslužno javlja Koluviji, a vlast nam kaže da je sve to montirano i da je sve laž”, kaže ugledni advokat.

A šta se policajki stavlja na teret?

Prema dostupnim informacijama, Petrovićevoj se stavlja na teret zloupotreba službenog položaja.

“Iz javno objavljenih dokumenata evidentno je da se Katarini na teret stavlja krivično delo Zloupotrebe službenog položaja, sa zaprećenom kaznom zatvora do pet godina, kako bi se njen status u ovoj fazi postupka pogoršao i kako bi se razlozi za pritvor, bar prividno, opravdali. Međutim, ako bi eventualno govorili o krivičnom delu odavanja tajnih podataka iz čl. 98. Zakona o tajnosti podataka, onda je zaprećena kazna, za to delo, do tri godina zatvora”, kaže advokat i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

“Ukoliko imamo u vidu sudsku praksu, za ovo delo je, u identičnim situacijama, policijskim službenicima, izricana uslovna osuda i tako bi osuđeni ostali u radnom odnosu u MUP-u. S druge strane, za delo Zloupotrebe službenog položaja, po sili Zakona o policiji, policijskom službeniku bi prestao radni odnos. I tužilaštvo sada, sa težom kvalifikacijom dela, može Katarinu psihološki i egzistencijalno da lomi i drži u pritovoru, kako bi ishodovali sporazum o priznanju.

Podsetimo, saobraćajna nezgoda koju je izazvao Nikola Petrović dogodila se 6. marta, u Užičkoj ulici na Dedinju. On je tada skupocenim automobilom „meklaren“ išao sporednom ulicom, a kada je došao do raskrsnice sa Užičkom, saobraćajnicom sa prvenstvom prolaza, nije se zaustavio na znak, već je nastavio.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tada je udario automobilom u „opel korsu“ u kojoj su bile dve žene, nakon čega su oba vozila udarila u ogradu Doma Patrijaršije. Dve žene su zadobile lakše povrede.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare