Ilustracija Foto: Shutterstock

Proteklih dana pripadnici policije uhapsili su više svojih kolega zbog najrazličitijih krivičnih dela. Policajci su najčešće bacali ljagu na časno zanimanje dilujući ili organizujući prodaju droge ali i zbog pljačkanja migranata. Tokom ove godine najupečatljivije hapšenje je lišavanje slobode dvojice pripadnika BIA i trojice operativaca MUP Srbije, zbog sumnje da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava, u slučaju afere "Jovanjica", ali i hapšenje Jovice Bulatovića, kod koga je policija prošla 58 kilograma marihuane.

Bulatović (37) je uhapšen pre nekoliko dana na izlazu sa autoputa kod Velike Plane sa 58 kilograma marihuane, zapakovane u 47 paketa. Bulatović je, kako je Nova.rs već pisala, bio pripadnik Službe za kriminalističko obaveštajne poslove i prikrivene islednike (SKOPI) a bio je i čovek koji je, navodno, 2013. godine „namestio“ svoje tadašnje nadređene, Dejana Subotića i Milana Ćulafića.

U drugoj akciji, istog dana, policija je uhapsila i S. P. (33), J. S. (36) i D. C. (42) zbog zloupotrebe službenog položaja, a terete se da su u septembru ove godine koristili svoj službeni položaj i ovlašćenja prilikom postupanja prema migrantima, jer su od njih, kako se sumnja, oduzimali mobilne telefone i novac, o čemu nisu sačinjavali službene spise. Nakon oduzimanja telefona, oni su ih prodavali.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Sektor unutrašnje kontrole nekoliko meseci pratio je i Slavišu Bojkovića, pomoćnika komandira u Kragujevcu i visokog funkcionera Sindikata srpske policije, koji je u petak uhapšen prilikom primopredaje 100.000 tableta „ksalol“. Pomenute tablete nalazile su se u 10 kartonskih kutija, a primopredaja je obavljana tako što je iz jednog putničkog vozila, deset kartonskih kutija prebačeno u drugo putničko vozilo u kojem se nalazio Bulatović kao organizator i N. Z. kao pripadnik grupe.

Sektor unutrašnje kontrole u MUP-u, podneo je u 2019. godini 212 krivičnih prijava protiv 399 osoba, od kojih je 209 policijskih službenika i drugih radnika zaposlenih u MUP, a najčešći prekršaji su bili u vezi sa krivičnim delima mita i korupcije. Pored ovih dela, protiv policajaca su tokom 2019. godine podnošene krivične prijave i zbog falsifikovanja dokumenata, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem…

U zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, SUK i SBPOK, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pripadnici policije uhapsili su sedam osoba, među kojima i pet pripadnika državnih organa, dvojicu iz BIA i trojicu iz MUP-a. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Prilikom hapšenja 1. jula, iz tužilaštva je saopšteno da su oni od početka 2019. godine do 14. novembra 2019. godine, krivična dela vršili po nalogu Predraga Koluvije, prvooptuženog u aferi „Jovanjica“, čije je suđenje počelo početkom oktobra. Prema saznanjima „Novosti“, tokom pretresa stanova i objekata koje koriste privedeni, kod nekih od njih pronašli su veću količinu narkotika, ali i više od 60.000 evra. U međuvremenu, svi uhapšeni policajci, nakon što su svi svedoci saslušani, pušteni su da se brane sa slobode.

U aprilu ove godine, u akciji SBPOK-a, zaplenjeno je 112 kilograma marihuane i uhapšene su tri osobe, među kojima je bio i policijski službenik A. V. (39), koji je bio zaposlen u užičkoj policiji. Policija je prilikom pregleda automobila kojim je upravljao P. M., u šest velikih torbi pronašla 92 kilograma marihuane, spakovane u 92 paketa. Kod Đ. D. i policajca A. V., koji su drogu predali P. M., policija je u automobilu pronašla još 20 paketa sa 20 kilograma marihuane.

Istog meseca, zajedničkom akcijom novosadske i beogradske policije, kao i Sektora unutrašnje kontrole MUP, uhapšen je policajac M. B., zbog zloupotrebe službenog položaja, zajedno sa R. M. (37), koji se tereti za dela falsifikovanje novca i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Oni su, kako se sumnja, prodavali falsifikovane službene značke MUP-a, a uhapšeni su prilikom pokušaja prodaje dve takve značke.

Hapšenja u MUP-u bilo je i za vreme vanrednog stanja, sredinom marta, kada je S. C. (50) uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj tako što je jednom starijem sugrađaninu omogućio kretanje na javnom mestu, uprkos meri samoizolacije koja mu je izrečena po povratku iz zemlje.

Optuženi policajac iz Jagodine je, kako se sumnja, dok je bio van dužnosti, u policijskoj uniformi sugrađanina otpratio od kuće do banke u Jagodini, te na upozorenje iz banke da je odlukom nadležnih organa u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, i instistiranja da muškarac mora da napusti objekat, rekao da je njemu dozvoljeno kretanje u pratnji policije radi obavljanja novčane transakcije. Na taj način prekoračio je granice službenih ovlašćenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare