Hadži Antić i Milačić oslobođeni optužbi za zloupotrebu

Hronika 29. apr. 202116:58
Podeli:
Hadži Dragan Antić E-Stock/Miloš Rafailović

Nekadašnji republički ministar finansija Borislav Milačić i direktor RTV "Politika" Dragan Hadži Antić pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe u vezi sa nabavkom TV opreme 2000. godine za televiziju STV "Mreža", čiji je osnivač bila Socijalistička partija Srbije.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu odbijena je žalba javnog tužioca, pa je potvrđena prvostepena presuda Milačicu, dok je u odnosu na Hadži Antića optužba odbijena zbog zastarelosti, objavio je danas ovaj sud.

Ovom odlukom Milačiću je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz februara 2020. godine, a Hadži Antiću koji je takođe tom presudom bio oslobođen, presuda je preinačena, jer je optužba svakako zastarela još prošle godine.

U ovom predmetu pored Antića i Milačića bio je optužen i nekadašnji potpredsenik Vlade Srbije Nikola Šainović, protiv koga je postupak razdvojen.

Milačić je oslobođen optužbe da je pribavio imovinsku korist za SPS od 41 milion dinara iskorišćavanjem službenog položaja u tadašnjem Ministarstvu finansija.

Hadži Antić je bio optužen da je po prethodnom dogovoru sa Milačićem i Šainovićem, kao direktor preduzeća RTV „Politika“ prekoračenjem granica svog ovlašćenja pribavio drugom pravnom licu imovinsku korist u naznačenom iznosu.

On je, prema nedokazanoj optužnici, omogućio tehničku realizaciju posla i obezbedio da sva dokumentacija o kupovini te opreme glasi na preduzeće RTV „Politika“, kao i da radnici tog preduzeća učestvuju u kupovini opreme u NR Kini.

Prema stavu Apelacionog suda, u odnosu na Milačića, pravilno je prvostepeni sud prihvatio njegovu odbranu u kojoj je naveo da je potpisivanjem spornih akceptnih naloga i dostavljanjem Narodnoj banci Jugoslavije, preko službe Ministarstva, postupao po odluci Savezne Vlade.

On je u odbrani, koja je prema stavu Apelacionog suda potvrđena i izvedenim dokazima, naveo i da su nalozi bili dati kao obezbeđenje RTS-u i RTV „Politici“ u okviru njihovih ovlašćenja, a da on nije znao, niti je bio upoznat gde će sredstva završiti, kao i da je budžet Srbije za 2000. godinu sa završnim računom usvojen bez primedbi i odobren od strane koministara.

U slučaju Hadži Antića, Apelacioni sud smatra da je krivično gonjenje prema njemu, zbog krivičnog dela zlupotreba položaja odgovornog lica, apsolutno zastarelo krajem jula 2020. godine.

Zbog toga je povodom žalbe Višeg javnog tužioca u Beogradu, po službenoj dužnosti, preinačio prvostepenu presudu u odnosu na Hadži Antića, a optužbu odbio.

Istraga protiv njih bila je pokrenuta 2002. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar