Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova zakazao je izricanje presude u predmetu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za 18. maj.

Izricanje presude će, kako je najavljeno, biti javno.

Prema optužnici, u periodu najmanje od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu, tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet izvesnih (potencijalnih) svedoka.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju, optuženi su iznosili optužbe i uvredljive komentare na račun svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da podriju Specijalizovana veća.

Optuženi se po dve tačke terete za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda (tačka 1 i 2) i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave.

Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka (tačka 3), odmazdu (tačka 4) i povredu javnosti postupka (tačka 5 i 6).

Gucati i Haradinaj uhapšeni su u Prištini 25. septembra 2020., a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra.

Prvi put su pristupili sudu, u svojstvu osumnjičenih, 29. septembra (Haradinaj) i 1. oktobra (Gucati), pred sudijom Nikolom Gijuom.

Sudija Giju, kao sudija za prethodni postupak, potvrdio je 11. decembra 2020. optužnicu protiv optuženih. Ispravljena optužnica podneta je 5. jula 2021., a manje redigovana optužnica 4. oktobra 2021..

Prvi put su 18. decembra 2020., stupili pred sudiju za prethodni postupak u svojstvu optuženih. Gucati se izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi, dok se Haradinaj nije izjasnio o krivici ni tom prilikom, ni prilikom kasnijeg pristupanja sudu održanog 8. januara 2021..

Shodno tome, sudija za prethodni postupak je, u skladu s pravilom 92(2)(f) Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća, u njegovo ime evidentirao da nije kriv.

Sudija je za prethodni postupak 16. jula 2021. prosledio spis predmeta pretresnom panelu II.

Suđenje je počelo 7. oktobra 2021., a Specijalizovano tužilaštvo zaključilo je izvođenje dokaza 10. novembra.

Dokazni postupak u ovom predmetu završen je 3. februara.

Tokom suđenja, koje je trajalo 31 dan, Specijalizovano tužilaštvo je pozvalo četiri svedoka, dok su timovi odbrane pozvali deset svedoka i predočili 18 pismenih izjava svedoka.

Završna izlaganja održana su od 14. do 17.maja.

BONUS VIDEO: Koliko traju suđenja u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram