Foto:Wikipedia/DennisHH

Tokom završnih reči pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK), advokat zamenika predsednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) naglasio je da njegov klijent Nasim Haradinaj nije pretio da će da otkrije identitet zaštićenih svedoka u predmetima ranih zločina.

Trećeg dana iznošenja završnih reči na suđenju predsedniku i zameniku predsednika Udruženja ratnih veterana SVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u SVK u Hagu, Haradinajev advokat, Tobi Kedman, izjavio je da njegov klijent nikada nije pretio potencijalnim svedocima u predmetima ratnih zločina, kako tvrdi tužilaštvo.

Haradinaj je, međutim, kritikovao ono što smatra „diskriminatorskim pristupom“ SVK, dodao je Kedman.

I Gucati i Haradinaj smatraju da je Specijalni sud pristrasan jer je osnovan da sudi pripadnicima OVK, a ne Srbima koji su počinili većinu zločina tokom rata na Kosovu.

Njima se sudi za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka. Oni se terete da su nakon što su dobili pakete dokumenata koji su procurili iz SVK, a koji su sadržali poverljive informacije o zaštićenim svedocima u slučajevima protiv bivših pripadnika OVK, pozvali medije na Kosovu da ih objave. Obojica su se izjasnila da nisu krivi po optužbama.

Tužiteljka Valeria Bolići je u ponedeljak tokom iznošenja završnih reči istakla da su se Gucati i Haradinaj „obraćali svedocima ili nazivali svedoke i one koji su sarađivali sa ovim sudom izdajicama, lažovima, špijunima i saučesnicima, te kazali da se ti svedoci više ne mogu zaštititi“.

Ipak, Kedman je naglasio da njegov klijent nikada nije pretio nijednom svedoku, već da je samo izneo svoje lično mišljenje, što je osnovno pravo svakog kosovskog građanina.

„Nije bilo pretnji, opstrukcije, mešanja ili osvete… tužilaštvo nije identifikovalo nijednog svedoka kojem je prećeno ili koji je bio uplašen zbog postupaka Gucatija i Haradinaja“, rekao je Kedman sudu.

Dodao je da tužilaštvo nije čak ni identifikovalo „kome se (Haradinaj) svetio“, prenosi Kossev.

Kedman je naveo da je Haradinaj zapravo, kada je postao zamenik predsednika Udruženja ratnih veterana OVK, pozivao bivše pripadnike OVK da „sarađuju (sa sudom) jer nemaju šta da kriju, niti imaju od čega da se plaše“.

Kutije sudskih dokumenata o kojima je reč, ostavljene su u hodniku sedišta Udruženja 6. septembra 2020.

U kutijama su bili spisi predmeta koji sadrže imena i lične podatke potencijalnih svedoka u istragama ratnih zločina SVK-a. Gucati i Haradinaj su potom održali konferencije za štampu kako bi objavili dokumenta koja su procurila iz suda.

Kedman je pred sudom istakao da je tužilaštvo navelo da Haradinaj „nije odgovoran za krađu i curenje ovih dokumenata. Tužilaštvo je dozvolilo da ovi dokumenti procure a još uvek nije poznato kako je ono to dozvolilo”.

Naglasio je kako je tužilaštvo sprečilo odbranu da istraži curenje dokumenta.

SVK su osnovana pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, kako bi sudili zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu 1998-2000.

Inače, zaštita svedoka bio je ključni problem SVK nakon što je na prethodnim suđenjima komandantima OVK, vršen pritisak na svedoke.

Bonus video: Uviđaj posle ubistva na pumpi u Leskovcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram