Foto:Wikipedia/DennisHH

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je na suđenju počelo izlaganje završnih reči odbrane predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za ometanje rada tužilaštva i suda i zastrašivanje svedoka.

Prvi je, prema pisanju kosovskih medija, govorio Gucatijev branilac, advokat onatan Eliston Ris, tvrdeći pored ostalog da se njegov branjenik protivio selektivnoj pravdi i da za to postoje objektivni razlozi.

„Kao što smo videli iz dokaza, mnogi, uključujući predstavnike štampe na Kosovu, dele isto mišljenje. Gospodin Gucati je tražio pravdu za sve, a ne pravdu za neke“, rekao je Ris.

On je izneo delove intervjua koje je Gucati ranije dao i njegove izjave u sudnici, za koje je istakao da pokazuju da stav optuženog nikada nije bio protiv sprovođenja pravde.

Ris je naveo da se kao dokazi mogu ceniti samo oni dokazi koji su prihvaćeni tokom suđenja.

Na jučerašnjem suđenju Specijalizovano tužilaštvo Kosova od suda je tražilo da Gucatija i Haradinaja proglasi krivima po svim tačkama optužnice i osudi na jedisntvene kazne od po šest godina zatvora i novčanu kazno od po 100 evra.

„Dokazana je njihova krivica, optuženi nisu iznad zakona, oni su kriminalci… Dokazi su, van svake sumnje, potvrdili njihovu krivicu“, rekla je u završnoj reči tužilac Valerija Bolici.

Tužilaštvo je prethodno i u završnom podnesku sudu ukazalo da je samo zatvorska kazna adekvatna za ponašanje optuženih i da samo ona može spreči činjenje sličnih krivičnih dela.

Usmene završne reči predviđene su da traju do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Optuženi su u šest tačaka za četiri krivična dela – protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, za odmazdu i za povredu tajnosti postupka.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

Bonus video: Koga će sve iz državnog vrha Belivuk da povuče sa sobom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram