Foto: E-Stock/Dusan Milenkovic, MUP Srbije, Ministarstvo odbrane

Iako su od strane državnih činovnika i medija bliskih vlasti "raskrinkani" zaverenici u policiji koji su bili saradnici klana Veljka Belivuka i Marko Miljković, i radili o glavi predsedniku Aleksandru Vučiću, tek jedna se nalazi iza rešetaka - nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Ipak, i pored činjenice da je označavana kao spona između kriminalaca i policije, susreće se optužbama za krivično delo koje je u sudskoj praksi teško dokazivo.

Vladajuća naprednjačka garnitura često se u medijima hvali raznim dostignućima i odličnim rezultatima u različitim poljima po kojima je Srbija najbolja na Balkanu, Evropi, pa i šire, dok opozicija i poneki stručnjak te tvrdnje osporavaju.

Pročitajte još:

Ono što niko ne može da ospori je da je Srbija najveći proizvođač afera „tresla se gora, rodio se miš“. Praktično, Srbija je postala najveće porodilište miševa u Evropi i šire, a od brojnih pucanja u prazno, najglasniji je atentat na predsednika, afera “prisluškivanje”, kao i paralelne strukture u MUP Srbije koje su bile ekspozitura uhapšenog klana navijača.

Aleksandar Vulin je u martu ove godine izjavio: „Mi smo sve dokaze predali nadležnom tužilaštvu, tu je obrazložena i njena uloga kao i svih drugih pripadnika MUP koji su učestovali u ilegalnom prisluškivanju Vučića i članova njegove porodice“.

Ministar policije često je apostrofirao bivšu državnu sekretarku MUP Srbije Dijanu Hrkalović i mnoge druge policajce da su „stvorili paralelne strukture u policiji“.

O paralelnim strukturama u policiji, vezama pojedinaca MUP sa “kavačkim klanom”, čijim se ogrankom u Srbiji smatra grupa Belivuk-Miljković, govorio je i sam Aleksandar Vučić.

On je u julu na Pinku izjavio da su grupi Belivuk-Mijković pomagali visoki funkcioneri policije.

Predsednik nije imenovao o kojim se ljudima iz MUP-a radi, ali je objasnio da je napravljena radna grupa koja je pratila pripadnike oba klana. Prilikom rada uočeno je da su članovi škaljarskog klana ubijani iako su bili pod policijskim nadzorom.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Policija prati jednog čoveka, a to ne može da sagleda. Ne vidi da je neko prišao pa ubio tog čoveka, to nisu snimili, slikali… Kako je moguće da se to desi, ne dva puta, nego više puta. Možda je to slučajnost, ali to onda nije profesionalan rad, onda oni ne mogu da obavljaju taj posao“, rekao je on.

Po medijima bliskim vladajućim strukturama povlačila su se mnoga imena policajaca, vezivani su za brojne zloupotrebe, od toga da su pomagali kavačkom klanu i Velji Nevolji do toga da su prisluškivali i pratili predsednika Srbije. Sva hapšenja policajaca gromoglasno su objavljivana na naslovnim stranama tabloida. Optužbe pre optužnice bile su grđe jedna od druge.

Spisak policajaca koji su uhapšeni ili pominjani je podugačak: bivša državna sekretarka Diijana Hrkalović, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanok kriminala Goran Papić, uhapšeni su inspektori SBPOK-a Božidar Stolić, inspektor SBPOK Predrag Lajić i njegov kolega iz službe Bojan Vasiljevski, pominjani su bivši ministar policije Nebojša Stefanović, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković Bagzi, Dragoslav Damjanović Coka…

Božidar Stolić, hapšenje, zloupotreba službenog položaja, SBPOK
Foto: Printscreen/MUP Republike Srbije

Iako je svima, pa i predsedniku koji je o tome javno govorio, jasno da su pojedinci iz policije sarađivali sa” kavačkim klanom” i da Velja ne bi bio ni N od Nevolja da nije imao direktnu podršku policije, na optužnici Specijalnog tužilaštva protiv Belivuka i Miljkovića nalazi se tek troje četiri bivših i sadašnjih pripadnika policije, od kojih samo jedan u pritvoru.

Od veza sa organizovanim kriminalom došlo se do krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja i to za poprilično upitne slučajeve.

Od silnih tabloidnih optužbi, optužnice su se svele na minimum minimuma, a svi, sem Hrkalovićeve koja je puštena pa ponovo pritvorena, brane se sa slobode. Neki od njih, Milenković, Damjanović, nisu ni pritvarani.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dijana Hrkalović je od svega optužena za trgovinu uticajem. Za isto krivično delo sudi se i Goranu Papiću, jer je Marku Miljkoviću vratio blindiranu limuzinu. Protiv inspektora SBPOK-a Božidara Stolića doguralo se do optužnog predloga Specijalnog tužilaštva za odavanje službene tajne. On je navodno obaveštavao Belivuka i Miljkovića o saznanjima policije. Stolić je posebno zanimljiv jer je takođe pušten da se brani sa slobode, a tu slobodu je iskoristio da bude ponovo uhapšen.

Ovaj rent-a-inspektor je ovog puta „pao“ sa kolegom iz Bezbednosno informativne agencije M. K. dok su pomagali bivšem pripadniku “zemunskog klana” Slađanu Konstantinoviću u krivičnom delu prinude. Predrag Lajić i Bojan Vasiljevski uhapšeni su zbog prikrivanja dokaza, obojica su takođe pušteni da se brane sa slobode.

Sa druge strane, za prisluškivanja predsedika, a što bi trebalo da bude primarni zadatak srpskih bezbednosnih službi, ako ga je bilo, niko se dosad nije našao iza rešetaka.

BONUS video: Vraćanje Belivukovog BMW-a u garažu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar