Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski Foto:N1

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski demantovala je danas tvrdnje Igora Jurića, predsednika Centra za nestalu i zlostavljanu decu, da je stan koji je ponuđen porodici male Monike Karimanović neuslovan.

Ona je istakla da je porodici ponuđen „pristojan“ stan od 57 kvadrata na odličnoj lokaciji i sa zakupom od samo 7.000 dinara koji bi uz to verovatno plaćao Centar za socijalni rad.

Malčanski berberin Ninoslav Jovanović, Foto: Facebook

„Reč je o stanu u kojem je godinama unazad stanovala tročlana porodica, koja se uz to ponudila da Karimanovićima ostavi sva grejna tela, s obzirom da u stanu nema centralnog grejanja“, istakla je Sotirovski i dodala da bi ona lično prihvatila taj stan ukoliko bi želela da reši stambeno pitanje.

Sotirovski je pozvala roditelje male Monike da već u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana dođu do nje kako bi zajednički rešili njihov stambeni problem.

Pročitajte još:

„Treba da dodju da vidimo zašto taj stan od 57 kvadrata kod Čaira njima nije bio prihvatljiv, šta zameraju. Ukoliko je neuslovan, a odgovorno tvrdim da nije, imamo službe koje mogu da reše, ukoliko je problem recimo u hoblovanju parketa ili prokišnjavanju“, rekla je Sotirovski na konferenciji za medije.

Ona je kazala da za 16 meseci koliko je ona na mestu gradonačelnice, porodica Karimanović ni jednom nije došla do nje.

„Nisu došli ni kada je bio gospodin Jurić, nisu došli da kažu: „Pomozite na ovaj ili onaj način, želimo da radimo, želimo da imamo, da Moniki omogućimo to što joj je potrebno““, izjavila je Sotirovski.

Kako je kazala, kada je razgovarala sa Igorom Jurićem nije obećala stan Karimanovićima.

„Predlog je bio da konkurišu za zakup stana u ulici Majakovskog, ali se ispostavilo da nemaju uslova za to. Uslov za dodelu stana preko Gradske stambene agencije je da imaju primanja, a oni ih nemaju, a uz to žive u zajedničkom domaćinstvu sa bakom i dekom i smatra se da imaju rešeno stambeno pitanje. I pored toga Gradska stambena agencija im je mimo konkursa ponudila u zakup stan od 57 kvadrata“, navela je Sotirovski.

Ona je rekla da je reč o socijalnom stanu u vlasništvu grada i dodala da je većina tih stanova kojima grad raspolaže popunjeno.

„Neprijatno me je iznenadilo što je Igor Jurić sa porodicom odbio taj stan jer je navodno neuslovan. Žao mi je što smo kao društvo dozvolili da se mala Monika i ta „situacija“ oko stana zloupotrebi. Mi sada njoj dodatno otežavamo, podsećajući je kroz šta je prošla. Nije tako moralo da bude“, naglasila je Sotirovski.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić saopštio je ovih dana putem društvenih mreža da porodica devojčice iz Niša koju je oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, na gradskom konkursu za prodaju ili davanje u zakup takozvanih socijalnih stanova nije ispunila uslove.

On je takodje kazao da su u martu ove godine susreo sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i naveo da mu je ona „decidno rekla“ da će za Moniku i njenu porodicu obezbediti gradski socijalni stan u ulici Majakovskog.

„Ne znam da li smo dovoljno svesni činjenice da smo kao društvo dužni ovom detetu do kraja njenog života. Greškom sudije, pušten je na slobodu čovek koji je naudio detetu a kasnije smo tog istog čoveka umesto jedan dan tražili 14 dana. Poručujem gradonačelnici Niša, da se neću smiriti dok dete ne dobije tretman u svom gradu kakav zaslužuje. I to obećavam, Moniki pre svega a onda i gradskoj upravi Niša“, napisao je Jurić na svojoj Fejsbuk stranici.

Jurić je istakao da su Karimanovići odbijeni na gradskom konkursu zakup socijalnih stanova u ulici Majakovskog, a ponudjen im je stan na petom spratu koji prokišnjava i bez grejanja.

„Da li je stan u potkrovlju sa krovom koji prokišnjava i bez grejanja ono što ste u martu obećali Moniki gospodjo Sotirovski ? Da li ćemo detetu pomoći i omogućiti dostojanstven život ili ćemo da je vratimo u rupu sličnu onoj iz koje je jedva živa izašla ? Sramota me je. A vas“, zapitao je Jurić gradonačelnicu Niša putem društvenih mreža.

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, oteo je tada dvanaestogodišnju Moniku Karimanović na putu do škole u Brzom Brodu 20. decembra 2019. godine, a devojčica je pronadjena posle desetodnevne potere.

Jovanović je uhapšen šest dana kasnije na seskom groblju u rodnoj Malči i osudjen na doživotnu robiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare