Građani tražili pešački na mestu gde je poginulo dete, rekli im da je skupo

Hronika 26. jan. 202220:03
Podeli:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stanari naselja Ivan Ribar na Novom Beogradu, gde se u utorak dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je poginula devojčica, pre nekoliko godina potpisival su peticiju u kojoj su tražili da se na tom delu puta napravi ležeći pešački prelaz i postavi ležeći policajac. Stanari su tada odbijeni od strane nadležnih organa uz obrazloženje da je previše skupo.

Ovu inicijativu su pokrenuli zbog serije saobraćajnih nesreća u pomenutoj ulici, koja je jedna od najprometnijih, ali i najsmrtonosnijih u Novom Beogradu. Tih nekoliko kilometara od Save do Bežanije mesto su redovnog stradanja pešaka.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pre nekoliko meseci je, takođe, udareno jedno dete. Mi smo pre nekoliko godina potpisivali peticiju i predali je nadležnima u gradu. Tražili smo da se makar pešački prelaz napravi. Najbolje bi bilo i ležeči policajac, kako bi vozači morali da uspore na toj deonici. Ipak, peticija nije usvojena. Odgovoreno je da je to previše skkupo. Ne razumem, zar mora da se sačeka da pogine dete da bi to uradili?“, ljut je bio jedan stariji žitelj ovog dela Novog Beograda.

Pročitajte još:

Po rečima jedne komšinice nastradale devojčice, autobusko stajalište je ranije bilo bliže raskrsnici sa Jurija Gagarina, ali je onda, iz nepoznatih razloga, postavljena na sredinu novobeogradskog Bloka 61.

"Nije mi jasno zašto su to uradili, valjda da ne bi smetala kiosku brze hrane koji je bio pored stanice. Sada je tačno na sredini, sto metara od jednog i sto metara od drugog semafora. Dakle, treba da odete sto metara do semafora, pređete put, pa sto metara nazad, ako stanujete tačno preko puta autobuskog stajališta, kao ta nesrećna devojčica", kaže ova komšinica.

U delu ove ulice, koji ide pored severnog dela Bloka 61 i koji je dosta udaljen od mesta nesreće, postoje dva ležeća policajca i jedan pešački prelaz. Oni su postavljeni upravo posle serije saobraćajnih nesreća u kojima su stradali pešaci - jedna starija žena i jedan čovek.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Bloku 45 takođe je postavljen još jedan ležeći policajac koji sprečava vozače da dostignu veliku brzinu.

Zapravo, jedini deo ulice bez barijere je upravo onaj gde je u utorak poginula I.T. (10). Upravo tim delom Ulice dr Ivan Ribar prolaze teški kamkoni "kiperi" i "mikseri" koji prenose beton.

Oni ulaze iz Jurija Gagarina i idu do kružnog toka na Bežaniji i skreću u Vinogradsku, gde su u toku radovi na izgradnji priključenja na auto-put. Uz autobuse i automobile, nedisciplinu pešaka, ovi kamioni predstavljaju smrtonosnu zamku.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako se juče dogodila stravična nesreća u kojoj je stradalo dete od 10 godina, danas na istom tom mestu na autobusku stanicu sa koje je mala I.T. krenula da pretrčava ulicu, desetine stanovnika naselja Ivana Ribar prelaze ulicu van pešačkog prelaza - stazom koja je već utabana.

 

BONUS VIDEO: Majka i dete za dlaku izbegle autobus u Zemunu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar