Foto: reprodukcija Politika

Na današnji dan navršava se 29 godina od smrti Đorđa Božovića Giške, komandanta Srpske garde, člana SPO i jednog iz pleajde žestokih koji su obeležili život u srpskoj prestonici osamdesetih godina 20 veka. Da sećanje na Gišku i dalje živi svedoči i čitulja koja je objavljena danas, na dan njegove smrti i dan pre njegovog rođendana 16. septembra.

U današnoj Politici u znak sećanja na Giškinu pogibiju čitulju je dao i crnogorski biznismen Brano Mićunović, jedan od njegovih najboljih prijatelja.

„Dragi moj brate, sve ove godine živim s Tobom i znam da me gledaš negde odozgo sa neba. Verujem da bi me danas razumeo koliku tugu nosim…“

Na kraju čitulje stoji potpis, „Zauvek tvoj brat Brano Mićunović“.

Podsetimo, Đorđe Božović Giška sa svojim borcima iz Srpske garde otišao je sredinom avgusta 1991 u Liku, gde je Srpska garda učestvovala u borbi za lički gradić Gospić. Srpski gardisti intenzivno su se borili i uspeli sa lokalnim srpskim jednicama i TO da zauzmu više od polovine grada kada je 15. septembra hitac ispaljen iz puške usmrtio Gišku.

Kako je tad rečeno, on je ubijen s leđa, što je bilo povod za spekulacije i nagađanje da ga je u Lici ubila državna bezbednost, a ne ZNG. Giškino telo prebačeno je u Beograd. Sahrani na Centralnom groblju prisustvovalo je više od 15.000 ljudi.

Navodno, njegova poslednja rečenica bila je: “Ja svoje dželate čekam sa osmehom.”

Posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške preneti su 14. oktobra 2017. iz Beograda u Crnu Goru gde je sahranjen u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo u Kučima, u prisustvu porodice, prijatelja i saboraca. Sestra Slavica je tom prilikom izjavila za medije da je time spunila bratovljevu želju da bude sahranjen u Kučima, u Crnoj Gori.

“Pre nego što je otišao na ratište ostavio mi je u amanet da ga, ako pogine, prvo stavimo dva-tri meseca kod Belog u grob i da ga potom sahranimo u Kučima, u selu Bezjovo, na groblju koje se zove Martinika po istoimenoj crkvi koja je tu. Na tom groblju naš otac je pokupio kosti rođaka i sahranio u jedan grob. Giškina je želja bila da pored tog groba napravimo porodičnu grobnicu i da tu počiva”, ispričala je Slavica te 2017. za medije.

Đorđe Božović Giška
Foto: Printscreen/YouTube/RUDAR 7

Teorija o hicu u grudi

Više od dve decenije posle Giškine smrti u jednom srpskom tabloidu oglasila se dr Marija Čubrilo specijalista patološke anatomije i načelnik Službe za patologiju KBC Zvezdara, koja je prva pregledala telo ubijenog Giške. Ona je u svojoj priči oborila teriju o ubistvu Giške s leđa.

U svojoj ispoveti dr Marija Čubrilo koja je za vreme rata 1991. u Lici bila načelnik vojnog saniteta na gospičkom ratištu objasnila kako je Giška poginuo.

“On je bio u mom rejonu. Često je navraćao do ambulante. Sećam ga se kao izuzetno cenjene i poštovane ličnosti. Kada je nastradao, svi smo bili šokirani. Dovezen je u ambulantu. Nažalost, mogla sam samo da konstatujem smrt, a potom izvršim spoljni pregled leša i dodala da je Giška imao prostrelnu ranu u predelu grudnog koša.

“ Ulazna rana je bila u pravcu mamarne (grudne) linije. Bila je bočno i više spreda. Metak ga je pogodio bočno, s donje strane grudnog koša, a izašao na drugu stranu. Ubica je mogao stajati bilo gde sa prednje strane. Sigurno je da nije ubijen s leđa. Obdukcija nije rađena, jer nije bilo uslova za to. Telo je prebačeno u Beograd i nije mi poznato šta se dalje dešavalo, otkrila je u svojoj ispovesti za jedan sprski tabloid dr Čubrilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare