Podeli
Foto: reprodukcija Politika

Na današnji dan navršava se 29 godina od smrti Đorđa Božovića Giške, komandanta Srpske garde, člana SPO i jednog iz pleajde žestokih koji su obeležili život u srpskoj prestonici osamdesetih godina 20 veka. Da sećanje na Gišku i dalje živi svedoči i čitulja koja je objavljena danas, na dan njegove smrti i dan pre njegovog rođendana 16. septembra.

U današnoj Politici u znak sećanja na Giškinu pogibiju čitulju je dao i crnogorski biznismen Brano Mićunović, jedan od njegovih najboljih prijatelja.

“Dragi moj brate, sve ove godine živim s Tobom i znam da me gledaš negde odozgo sa neba. Verujem da bi me danas razumeo koliku tugu nosim…”

Na kraju čitulje stoji potpis, “Zauvek tvoj brat Brano Mićunović”.

Foto: reprodukcija Politika

Podsetimo, Đorđe Božović Giška sa svojim borcima iz Srpske garde otišao je sredinom avgusta 1991 u Liku, gde je Srpska garda učestvovala u borbi za lički gradić Gospić. Srpski gardisti intenzivno su se borili i uspeli sa lokalnim srpskim jednicama i TO da zauzmu više od polovine grada kada je 15. septembra hitac ispaljen iz puške usmrtio Gišku.

Kako je tad rečeno, on je ubijen s leđa, što je bilo povod za spekulacije i nagađanje da ga je u Lici ubila državna bezbednost, a ne ZNG. Giškino telo prebačeno je u Beograd. Sahrani na Centralnom groblju prisustvovalo je više od 15.000 ljudi.

Navodno, njegova poslednja rečenica bila je: “Ja svoje dželate čekam sa osmehom.”

Posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške preneti su 14. oktobra 2017. iz Beograda u Crnu Goru gde je sahranjen u porodičnoj grobnici u selu Bezjovo u Kučima, u prisustvu porodice, prijatelja i saboraca. Sestra Slavica je tom prilikom izjavila za medije da je time spunila bratovljevu želju da bude sahranjen u Kučima, u Crnoj Gori.

“Pre nego što je otišao na ratište ostavio mi je u amanet da ga, ako pogine, prvo stavimo dva-tri meseca kod Belog u grob i da ga potom sahranimo u Kučima, u selu Bezjovo, na groblju koje se zove Martinika po istoimenoj crkvi koja je tu. Na tom groblju naš otac je pokupio kosti rođaka i sahranio u jedan grob. Giškina je želja bila da pored tog groba napravimo porodičnu grobnicu i da tu počiva”, ispričala je Slavica te 2017. za medije.

Đorđe Božović Giška
Foto: Printscreen/YouTube/RUDAR 7

Teorija o hicu u grudi

Više od dve decenije posle Giškine smrti u jednom srpskom tabloidu oglasila se dr Marija Čubrilo specijalista patološke anatomije i načelnik Službe za patologiju KBC Zvezdara, koja je prva pregledala telo ubijenog Giške. Ona je u svojoj priči oborila teriju o ubistvu Giške s leđa.

U svojoj ispoveti dr Marija Čubrilo koja je za vreme rata 1991. u Lici bila načelnik vojnog saniteta na gospičkom ratištu objasnila kako je Giška poginuo.

“On je bio u mom rejonu. Često je navraćao do ambulante. Sećam ga se kao izuzetno cenjene i poštovane ličnosti. Kada je nastradao, svi smo bili šokirani. Dovezen je u ambulantu. Nažalost, mogla sam samo da konstatujem smrt, a potom izvršim spoljni pregled leša i dodala da je Giška imao prostrelnu ranu u predelu grudnog koša.

“ Ulazna rana je bila u pravcu mamarne (grudne) linije. Bila je bočno i više spreda. Metak ga je pogodio bočno, s donje strane grudnog koša, a izašao na drugu stranu. Ubica je mogao stajati bilo gde sa prednje strane. Sigurno je da nije ubijen s leđa. Obdukcija nije rađena, jer nije bilo uslova za to. Telo je prebačeno u Beograd i nije mi poznato šta se dalje dešavalo, otkrila je u svojoj ispovesti za jedan sprski tabloid dr Čubrilo.

Komentari

Vaš komentar