Godišnjica rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, 16. jula 2021., prošla je tiho i skromno, ni nalik bučnim obećanjima tadašnjih čelnika prestonice. Obnova ide sporo, suđenje još sporije, a stanari čekaju svoje domove.

Julska noć 2021. godine u Vidovdanskoj ulici na Vračaru umalo se pretvorila u tragediju, jer se urušio deo zgrade pored koje je nesavesni investitor iskopao temelje dublje od 10 metara i „ušao“ u temelje zgrade. Niko nije stradao, niko nije ni teže povređen, ali su životi stanara zauvek izmenjeni. Pala su velika obećanja, a dokle se zapravo stiglo?

Pročitajte još:

„U aprilu smo potpisali ugovor sa gradskim vlastima, sa Goranom Vesićem, da će do kraja ove godine biti završen projekat, a potom u naredna 24 meseca, do kraja 2024. godine, nam je rečeno da ćemo se useliti u nove stanove“, kaže za portal Nova.rs jedna od „interno raseljenih lica“ iz Vidovdanske, Zorica Stanimirović.

Goran Vesić je otišao, kao i ostali gradski rukovodioci iz tog perioda, došli su neki novi ljudi, a tek treba videti da li će oni ispoštovati dogovorene rokove i obaveze.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja imam 70 godina, moj muž 74, pitanje je da li ćemo dočekati useljenje. Znate, ja sam u tom stanu provela ceo život, 66 godina. Te noći, kada se urušio deo zgrade, došli su vatrogasci. Mi smo imali pet minuta da pokupimo najnužnije stvari i da se evakuišemo. Vatrogascima je rečeno da pokupe stvari iz stanova i da nam donesu. Dečko koji je bio u našem stanu, ispraznio je fioku sa papirima u jednu torbu i doneo nam. On je možda mislio da su neka dokumenta, a to su bili plaćeni računi. Šta će mi priznanie o plaćenim računima?“, kaže Zorica.

Po njenim rečima, izgubila je nešto što ne može da se plati, fotografije i snimke pokojne ćerke koja se bavila kinematografijom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„To je bilo u kožnoj torbi koju su ukrali lopovi koji su upadali u stanove dok je nama bio zabranjen ulaz. Kontaktirali su me inspektori iz policije i rekli mi da su našli neke veš mašine i frižidere. Za fotografije su mi odmah rekli da će ih lopovi baciti, jer za njih nemaju vrednost, njih je interesovala samo ta kožna torba i kino-projektor“, objašnjava Zorica.

Druga stanarka zgrade u Vidovdanskoj ulici, Ljubica, preselila se kod majke, gde i danas živi. Grad je obezbedio nužni smeštaj onima koji ga nisu imali, a isplaćena im je i jednokratna pomoć od 300.000 dinara. Pitanje je da li ljudski život vredi 300.000 dinara.

„Znam da je prvo ročište na sudu zakazano za novembar, to je skoro godinu i po dana od rušenja“ rekla je Ljubica iz urušene zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru.

Po rečima stanara, niko ih nije zvao do sada, ni iz policije ni iz suda. Nije ih kontaktirao ni investitor, koji je odgovoran za njihovu nevolju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja sam stekao utisak da je on pre neznalica, nego da je imao zlu nameru. Znam da je imao spor sa komšijama koji žive u kući sa druge strane placa, da je hteo da im sruši ogradu, ali su mu se oni suprotstavili. Tražili su da im plati ogradu i taj deo placa, pa je tek onda počne da gradi, na šta on nije pristao. Počeo je da potkopava i njihovu ogradu i kuću, oni su zvali građevinsku inspekciju, komunalnu miliciju, policiju… Jedino je policija odgovorila da su nemoćni dok ne bude oštećena ograda i da ih tek tada zovu“, objašnjava jedan od stanara Vidovdanske.

Na licu mesta nema nagoveštaja da se nešto sprema, da se nešto radi. Samo se zidovi zgrade krune i urušavaju. Lopovi su odneli sve što je bilo iole vredno, ostalo je samo đubre, ruševine i smrad.

Nema nikakve table ko će biti budući investitor, ko će izvoditi radove, niti kada će zgrada biti useljena.

BONUS VIDEO: Lopov hara po ruševini zgrade u VIdovdanskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar