Hapšenje, Španija, Srbin, Zlatan Petrović
Foto: EUROPOL

Zlatan Petrović, Srbin koji je uhapšen u Španiji zbog sumnje da je na čelu kriminalne bande koja je učestvovala u organizovanju međunarodnog šverca narkotika, pokušavao je na sve načine da ostavi utisak biznismena, poslovnog čoveka. Čak je, u "radno vreme", odlazio na sastanke, ali ne sa biznis partnerima, već sa drugim trgovcima narkotika.

Pre nekoliko dana, Nacionalna policija Španije objavila je da je rasturila najveću distributivnu mrežu kokaina u Evropi. U operaciji su učestvovale policije nekoliko zemalja, a nakon istrage koja je započeta 2018. godine, kriminalna banda je konačno iza rešetaka. Zaplenjeno je 4.010 kilograma droge, a uhapšena je 61 osoba. Među njima je i Srbin Zlatan Petrović, za kog španski mediji pišu da je označen kao vođa grupe.

Istraga je započeta nakon što je slovenačka policija upozorila kolege iz Španije da se vođa ove grupe skriva u Đironi. Do tada, ovaj 40-godišnjak bio je potpuno nepoznat policiji. Viđen je 2020. godine u društvu vođe kriminalne grupa koja je radila u Kosta Bravi i bavila se trgovinom marihuane.

Tada se policija zainteresovala za njega, a kada su od slovenačkih kolega dobili ove informacije, pojačali su nadzor.

Petrović je živeo je u mirnom kraju Đirone, u jednoj slepoj ulici gde je imao čak tri kuće u svom vlasništvu. U jednoj je živeo sa svojom suprugom, dok su druge dve korišćene za posao sa narkoticima.

Sve kuće su bile dobro obezbeđene, sa savremenim sistemima video-nadzora. U jednoj od njih policija je prilikom akcije hapšenja pronašla određenu količinu marihuane. To je bila kuća koju je Petrović koristio za posao.

 

Ustajao u 5.00 sati, išao na sastanke

Kako bi o sebi stvorio sliku zauzetog biznismena i da ne bi „upadao u oko“, Petrović je svoju svakodnevnicu prilagodio poslovnom čoveku. Mediji pišu da je ustajao u 5.00 sati i odlazio na poslovne sastanke, ali na njima se nije sretao sa drugim biznismenima, već sa dilerima droge.

Interesantno je da je do te mere vodio računa o svojim potezima da nikada nije direktno bio uključen u organizaciju transporta, niti je dolazio u kontak sa pošiljkama.

Deo njegove organizacije nastanjene u Španiji u osnovi je bio posvećen uzgoju marihuane i iz toga su crpljeni prihodi koji su kasnije korišćeni za kupovinu kokaina, koji je dalje distribuirao po severnoj Evropi.

Hapšenje, Španija, Srbin, Zlatan Petrović
Foto: EUROPOL

Komšije ga nisu poznavale

Većina stanara iz Petrovićevog komšiluka nije želela da ragovara sa reporterima španskih medijima koji su ih posetili. Dobar deo njih zapravo nije ni znao da u ulici živi tako opasan kriminalac, dok su se neki od njih krili od aparata i kamera. Ipak, sama struktura naselja u kom je živeo takva je da je lako sakriti se od očiju znatiželjnih, na šta je verovatno računao i Petrović.

Ipak, policija ga je na dan hapšenja zatekla u svom automobilu, spremnog za beg. Slepa ulica, u kojoj je živeo želeći anonimnost, postala je prava klopa onog trenutka kada su ga opkolile policijske snage.

Zaplenjeni automobili, novac, droga, uhapšen saradnik

Španska policija je zaplenila i nekoliko luksuznih automobila i motocikle marke „dukati“, a uhapšen je i jedan Španac, koji mu je bio desna ruka.

Bonus video: Hapšenje Belivukovih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar