Rodoljub Radulović, Foto:MUP Srbije

Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, ponovo je dospeo u žižu javnosti nakon što su procurele informacije iz jedne od najvećih svetskih banki - švajcarske Svis banke i kada je otkriveno sakriveno bogatstvo mnogih klijenata koji se vezuju za ilegalne poslove, a među kojima je i ovaj Srbin. Radulović se od pada grupe Darka Šarića, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina, nalazi u bekstvu, a jedna od lokacija koja se pominje kao mesto na kome se krije jeste Južna Amerika - poznata kao skrovište mnogobrojnih srpskih izbeglih kriminalaca.

Radulović je osuđen na kaznu zatvora od 10 godina u Beogradu zbog šverca kokaina u Južnu Ameriku. On je javnosti poznat kao deo grupe Darka Šarića, kojoj se u Srbiji, ali i drugim zemljama, sudi već godinama. Istraga protiv pripadnika grupe počela je još davne 2008. godine, akcijom „Balkanski ratnik“. Raduloviću, koji je okarakterisan kao jedan od vođa klana, od tada se gubi svaki trag.

Miša Banana je, kako je utvrdilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, bio vlasnik prekookeanskih brodova koji su prevozili drogu. Ipak, za razliku od mnogih pripadnika Šarićevog klana, Radulović je uspeo da izbegne ruku pravde.

Praktično je nestao, a lokacija na kojoj se krije enigma je godinama. Ipak, pre nekoliko godina, tačnije 2018., u medijima je kao bomba odjeknula vest kako je Miša Banana uhapšen zbog lažnog pasoša i to u Rio de Žaneiru. I dok se u medijima spekulisalo da je zaista Radulović dolijao istražnim organima, ministarstvo u Srbiji o ovom hapšenju nije dobilo nikakvu potvrdu.

Pročitajte još:

Navode da se Radulović krije u Južnoj Americi podgrejala je i činjenica da je ta lokacija poznata kao utočište mnogobrojnih Srba koji su dovođeni u vezu sa kriminalom.

Inače, kako je svojevremeno otkrilo srpsko tužilaštvo, krajem 2008. i 2009. Radulović je sa saradnicima pripremao pošiljku od 1,8 tona kokaina iz Argentine, skrivenu među sojom na svojim brodovima „Golden” i „Verti”.

Organizovana je akcija da grčka policija zapleni drogu kad stigne u ovu zemlju. Međutim, procurela je informacija o akciji policije i dojavljena je Radulovićevoj ekipi, pa su kokain istovarili na ribarski brod u blizini španske obale i tako izbegli da padnu u ruke policiji.

Sastajao se sa Dačićem, družio se sa Brankom Lazarevićem

Do danas nije zvanično utvrđeno ko je bio „krtica“ u policiji. Radulović je u to vreme posetio Beograd i sastao se sa tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem i nizom njegovih saradnika, otkrili su tada tajni snimci ovih sastanaka koje je KRIK objavio pre više godina.

Radulović je snimljen kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Ivica Dačić Foto: Milica Vučković/FoNet

Međutim, jedini „kažnjen“ je Lazarević, dok je Dačić preživeo ovaj politički skandal, ubrzo nakon kojeg je stupio u koaliciju sa Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, Radulovićevo ime se u žiži javnosti našlo nakon što je tvrđeno da je imao bogatstvo na računima u Svis banci, iako se u tom trenutku nalazi pod istragom. Inače, tužilaštvo je ranije otkrilo jedan račun Radulovića u Švajcarskoj, ali kasno – račun je zatvoren godinu dana ranije. Međutim, Radulović je imao otvorena dva računa, a za drugi se do nedavno uopšte nije znalo.

Ove račune Radulović je koristio za pranje kokainskog novca, kako tvrdi srpsko tužilaštvo, ali i da bi spasio imovinu svoje kompanije koja je bila pod istragom američkih vlasti, otkrivaju dokumenta koja su prikupili novinari KRIK-a.

Foto: Shutterstock

Jedan račun Radulović je otvorio 2005. i na njemu se nalazilo oko 165.000 franaka (105.000 evra) u junu 2006. Drugi je otvorio dve godine kasnije i na njemu je bilo gotovo 3,4 miliona franaka (oko 2,3 miliona evra) u decembru 2008, otkrivaju procureli podaci.

Banka „Credit Suisse“ otvorila je račune Raduloviću uprkos tome što je pre toga bio uključen u niz finansijskih malverzacija u Americi.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Pre nego što se 2000ih preselio u Beograd, vezuje se za brojne finansijske afere, kada je živeo na Floridi, kada je za kratak period zaradio milione dolara na berzanskim manipulacijama i prevarama.

Iz medijskih pisanja o njemu i iz dokumenata do kojih su novinari stigli, može se videti da je Radulović posedovao fabriku za proizvodnju cementa u Abu Dabiju i da je živeo na najmanje tri kontinenta. U Srbiji je bio uvažen kao ozbiljan biznismen koji se, navodno, bavio i uvozom banana. To je ujedno i poreklo nadimka pod kojim je poznat u Srbiji, a bio je i predsednik Teniskog saveza Srbije i Crne Gore.

BONUS VIDEO: Darko Šarić stiže u kućni pritvor

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare