Miroslav Mika Aleksic, Darko Saric, Dijana Hrkalovic i Goran Papic
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/EPA-EFE/Andrej Čulić/E-Stock/Koča Sulejmanović

Beogradski advokati na neodređeno vreme su obustavili rad, a štrajk pravnika stavio je na čekanje brojna suđenja koja su od interesa za javnost. Portal Nova.rs izdvaja suđenja na koja će se definitivno odraziti štrajk advokata, a čiji početak građani jedva čekaju.

Advokati su u štrajku već nekoliko nedelja, odnosno sve dok se ne ispune tri zahteva koji se odnose na promenu stava Vrhovnog kasacionog suda o obradi troškova kredita, zatim promena koje se tiču Zakona o parničnom postupku, ali i poreskog položaja advokata.

Ono što je izvesno jeste da su brojna suđenja na čekanju, te se upitno kada će ona biti održana. Ono što se očekuje jeste da će nakon prekida štrajka svakako doći do pomeranja određenih procesa, kako bi se nadoknadili propušteni pretresi.

Jedno od suđenja čiji se početak čeka jeste i proces protiv nekadašnjeg profesora glume Miroslava Mike Aleksića, a koji se susreće sa optužbama za nekoliko krivičnih dela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji.

Mika Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksić je na pripremnom ročištu negirao krivicu za četiri krivična dela silovanja i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, a detaljnu odbranu trebalo je da iznese krajem decembra. Ipak, do toga nije došlo zbog štrajka pravnika.

Pročitajte još:

Optuženi profesor glume je uhapšen januara ove godine, nakon što je glumica Milena Radulović javno ispričala šta je doživela tokom boravka u školi “Stvar srca”.

Njena ispovest osmelila je još neke žrtve da progovore o tome šta su doživele, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Suđenje nekadašnjem zameniku načelnika SBPOK Goranu Papiću takođe je odloženo zbog štrajka advokata. Papiću se sudi da je trgovinu uticajem, odnosno da je mimo propisao vratio blindirano vozilo uhapšenom vođi navijača Marku Miljkoviću.

Foto: E-Stock/Dusan Milenkovic

Papić je na pripremnom ročištu izjavio da je sve radio po nalogu tadašnjeg ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Još jedno suđenje koje će, po svemu sudeći, biti „na čekanju“ jeste proces protiv Darka Šarića, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina. Šariću se sudi ukupno 11 godina, a proces je vraćen na početak nakon što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) oborio presudu i predmet vratio Apelacionom sudu koji je doneo pravosnažnu odluku.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud je zakazao pretres za februar ove godine, međutim, pretpostavlja se da će doći do izvesnog pomeranje, jer je u toku štrajk advokata.

Šariću se sudi 11 godina, a on je nedavno pušten iz skoro osmogodišnjeg pritvora u kućni.

Pročitajte još:

Nakon što je podignuta optužnica protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović za trgovinu uticajem, čeka se potvrđivanje iste, a potom i sazivanje glavnog pretresa. Izvesno je i da će u ovom slučaju suđenje morati malo da sačeka zbog aktuelne situacije u pravosuđu.

Hrkalovićevoj se sudi za trgovinu uticajem, odnosno da je naredila da se tužilaštvu kasnije dostave izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka u slučaju za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, na šinama u Beogradu.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Suđenje čiji se početak definitivno najviše čeka jeste postupak protiv vođa navijača Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Označeni su kao organizatori kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja pet ubistva, rasturanje droge i oružja, otmice i silovanje.

Pomenuto suđenje je „na pauzi“ jer je postupajuća sudija na bolovanju, a pretpostavlja se da će zbog štrajka advokata svakako sačekati početak.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Protiv osumnjičenih se vodi i istraga za pranje novca, ali i za zločine u Crnoj Gori, a pojedina saslušanja su već odlagana upravo zbog štrajka pravnika.

BONUS video: Belivuk i Miljković negirali ubistva u Crnoj Gori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar