Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

Carinici su 21. septembra 2022. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom.

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul.
Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 živih ptica: 13 golubova i šest fazana, saopšteno je iz Uprave carina.

Pročitajte još:

Nakon konsultacija sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana – jedan Sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i pet Crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama.

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

Putnika, koji se tek po otkrivanju prekršaja javio kao vlasnik ptica, a koji uz to nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet, preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

 

BONUS VIDEO: Zaplena kombija koji je prepravljen za šverc robe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)