požar
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Jao, bilo je strašno.Prvo se video gust crni dim, a onda je usledio otvoreni plamen. Jadna devojka, vrištala je toliko da je ceo kraj odzvanjao. Ljudi iz zgrade su panično istrčavali na ulicu. U tom trenutku jedan momak, tu gde rade fasadu, nosio je neko uže i trčao prema zgradi... Bilo je jezivo", ovako za Nova.rs započinje priču starija žena, očevidac današnjeg požara koji je zahvatio pretposlednji sprat zgrade u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu.

„Čula sam da je žena koja živi stan ispod onog koji se zapalio izašla samo pola sata pre nego što je vatra buknula. Jedna komšinica je istrčala i u rukama nosila mačku. Vatra je samo kuljala, a ubrzo su stigli i vatrogsaci. Videla sam da se jedan koji je imao crveni šlem na glavi popeo na krov i počeo da udara po krovu. One ploče su padale dole a vatra se širila. Ubrzo se crni dim pretvorio u beli“, priča u dahu ona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naša sagovornica dodaje i da je bilo jezivo gledati sve to, posebno akciju spasavanja devojke, koja je bila bukvalno siva i vrištala dok ju je na nosilima odvozila Hitna pomoć.

Ispred zgrade u kojoj je buknuo požar na pretposlednjem spratu i dalje je dežuralo jedno vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca. Vatrogasna creva razvučena su od ulice do vrha zgrade. Ispred postoji park koji je ograđen sigurnosnom trakom kako bi se sprečili stanare da koriste taj prilaz kao ulaz u zgradu, mada ga neki i dalje koriste, uprkos opasnosti da bi nešto moglo da pade. Opet, većina poštuje pravila.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od stanara za razgovor niko nije bio preterano raspoložen da kaže nešto više. Jedino što se moglo saznati je da je struja u zgradi bila isključena dok je trajala intervencija, te da je u večernjim časovima deo zgrade dobio struju kako bi mogao normalno da funkcioniše. Gornjim spratovima, osim ponekog stana, struja je i dalje isključena, a vatrogasci povremeno obilaze mesto požara, prateći situaciju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kad sam čuo na vestima da su radnici koji rade sa mnom spasavali devojku iz požara, morao sam da dođem da vidim. Bilo je na dnevniku“, rekao je stariji muškarac sa baterijskom lampom koji je osvetljavao gornje spratove.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa vrha zgrade, gde je bila intervencija, voda i dalje pada na zemlju, a miris gareži i paljevine još se intenzivno oseća u blizini zgrade.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O tome kako je došlo do požara se nagađa, jer zvaničnog saopštenja o uzroku i dalje nema. Prolaznici i stanari okolnih zgrada pričaju o slavskoj sveći koja je navodno pala na pod i koja je izazvala požar, dok se devojčica koja je bila u trenutku poažara sama u stanu kupala. Većina prolaznika uglavnom zastane pogleda i produži dalje.

Prema poslednjim informacijama, devojka koja je danas povređena u požaru, prebačena je na Kliniku za plastičnu hirurgiju i opekotine posle završene dijagnostike. Ona je tamo odvedena u lekarskoj pratnji.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca spasilaca sa šest vatrogasnih vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare