Ilustracija

U akciji FBI, koja je u celom svetu trajala tri godine, uhapšeno je nekoliko stotina kriminalaca, a među privedenima ima i srpskih državljana. Osumnjičeni su uhapšeni preko lažne aplikacije, koja je pratila sve njihove poruke, dok su kriminalci mislila da je ona kriptovana.

U akciji koja je u celom svetu trajala tri godine uhapšeno je nekoliko stotina kriminalaca, saopštile su bezbednosne agencije, piše portal NS uživo.

Kriminalci su međusobno koristili aplikaciju za dopisivanje koju je pokrenuo američki Federalni biro za istrage (FBI), a za koju su mislili da je bezbedna, prenosi BBC.

Operacija, kojom su rukovodili Australija i FBI, izvedena je tako što su među kriminalne grupe tajno distribuirali aplikaciju ANOM preko koje je policija pratila prepiske a da kriminalci to nisu znali. Zahvaljujući tome, u 18 zemalja uhapšene su stotine ljudi, a zaplenjeni su droga, oružje i velike količine novca u gotovini. Osumnjičeni su da su povezani sa mafijom i organizovanim kriminalnim grupama.

Australijska policija je saopštila da je uhapšeno 224 ljudi, pri čemu su 20 puta imali „pretnje ubistvom”, što znači da su „sačuvani životi značajnog broja nevinih prolaznika”.

Kako pomenuti portal portal saznaje, među uhapšenima ima i Novosađana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar