Amaja i Amir, nestala deca
Amaja i Amir Foto: Facebook/Najdimo pogrešana otroka - Amir Ali in Amaya Ayra

Amaja Aja (2) i Amir Ali (5), brat i sestra, koji su početkom ove godine nestali u Švajcarskoj možda se nalaze na teritoriji Srbije, objavila je NVO Astra na zahtev organizacije "Missing children Switzerland".

Amaju i Amira njihova majka, Dijana Hisenaj, nije videla od januara kada ih je njihov otac, Ranis Smajlović, iz Švajcarske odveo u nepoznatom pravcu. Do sukoba je, navodno, došlo jer je Dijana htela da ga napusti.

„Kako se deca nisu vratila do večeri, istog dana obavestila sam policiju. Deca su bila tražena u Švajcarskoj, ali kako sam kasnije saznala, već su putovala u Sloveniju sa ocem. Kada sam ga nazvala, zahtevao je da se vratim i ponovo ćemo biti porodica. U suprotnom, neću videti decu“, ispričala je Dijana tada za jedan slovenački portal.

Švajcarska policija se odmah dala u potragu za mališanima, ali decu nisu uspeli da pronađu. Tek tri meseca kasnije, u martu ove godine, Ranis Smajlović je pronađen i uhapšen u Sloveniji (odakle su on i supruga poreklom). Međutim, iako je Ranis uhapšen, deca nisu pronađena. Ranis ne želi da otkrije gde se nalaze Amir i Amaja.

Policijska uprava Ljubljana saopštila je da je osumnjičeni priveden istražnom sudiji zbog sumnje da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti, lišavanje maloletnika i sprečavanje službenog dela ili odmazde protiv službenog lica, koje mu je odredilo pritvor.

Na osnovu naloga nadležnog suda, na više adresa osumnjičenog, kako su pisali slovenački mediji, izvršeni su kućni pretresi, tokom kojih su policajci zaplenili pirotehniku, nekoliko modifikovanih noževa, metalnih zvezda, pištolj, municiju i zabranjenu biljku kanabis.

Dijana je slovenačkom sudu podnela tužbu na osnovu Haške konvencije za povratak internacionalno otete dece. Sud ju je podržao i doneo rešenje. Takođe je angažovala advokata i privatne detektive koji će joj pomoći da pronađe decu. Za decom traga i slovenačka policija u saradnji sa Interpolom.

Iako je sud presudio da decu treba vratiti majci u Švajcarsku, njihov otac Ranis Smajlović krije ih na nepoznatoj lokaciji. Kao rezultat toga, Ranis je od marta u slovenačkom pritvoru, a krajem juna se našao i na optuženičkoj klupi.

On je na suđenju negirao prekršaje i tvrdio da njegova bivša partnerka „nije u stanju da bezbedno brine o svojoj ćerki i sinu“.

Sve optužbe je negirao.

amir i amaja nestala deca foto FacebookNajdimo pogrešana otroka - Amir Ali in Amaya Ayra
amir i amaja nestala deca foto FacebookNajdimo pogrešana otroka – Amir Ali in Amaya Ayra

Borba se tu nije zaustavila. Dijana je za slovenačke medije ispričala da je „očajna i da je na emocionalnom dnu, ali da je to ne sprečava da pokuša sve što je u njenoj moći da joj se deca bezbedno vrate“. Zbog toga je napravila grupu na Fejsbuku gde javno objavljuje snimke dece i vesti povezane sa slučajem.

Dan nakon što je kreirala grupu, na Fejsbuku se pojavila druga, na kojoj se objavljuju „dokazi“ da je Dijana loša majka. Na toj grupi na sve načine želi da se pokaže da je Dijana zanemarivala decu, objavljena je i fotografija na kojima se vidi kako dečaku Amiru vade zube.

Majka nestalog je objasnila za slovenačke medije da je dete moralo kod zubara zbog problema sa karijesom.

Sin mi je bio kod dvojice specijalista – imam na papiru, crno na belo. Imao je zdravstveno stanje zbog karijesa. Zubari su morali da izvade osam njegovih mlečnih zuba kako bi se sprečilo širenje karijesa na njegove trajne zube. Tako su odlučili specijalisti, nismo mu iz dosade izvadili zube – tvrdila je ona.

Deca kod očeve rodbine?

Dijana je prokomentarisala za strane medije da sluti da se Ranis decu skriva kod prijatelja, a možda čak i van Slovenije.

Možda su skriveni negde u Sloveniji ili u Bosni, sa njegovom rodbinom ili bliskim prijateljima – rekla je ona.

Podsetimo, NVO „Astra“ objavila je juče da se deca možda nalaze u Srbiji i da svi koji imaju informaciju o njima jave majci ili policiji.

BONUS VIDEO: Uhapšen Veljko Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar