Foto:printscreen/TV Prva; Google maps; MUP hrvatska; Filip Krainčanić/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu u utorak je saopštilo rezultate toksikoloških analiza Mateja Periša, kao i da je ustanovljeno da nema osnova sumnje da je njegova smrt nastupila usled krivičnog dela. U krvi i kosi su pronađene psihoaktivne substance, a stručnjak Časlav Ristić objašnjava za list "Nova" kako je moguće da je droga nakon više od pet meseci u organizmu i dalje prisutna.

Rezultati toksikoloških analiza su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takođe, u uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima.

„Kada se on udavio, samim nastankom smrti, jetra koja je glavni organ za preradu alkohola prestaje da radi i sve ono što se našlo u krvi ostaje u narednih 3,4, pa i pet meseci. Automatski prestaje rad jetre i sve što je ostalo u želudcu i krvi ostaje tako“, objašnjava forenzičar Časlav Ristić za list „Nova“.

Forenzičar Časlav Ristić Foto:printscreen/TV Prva

Telo Splićanina, za kojim se tragalo od kraja decembra prošle godine, zatečeno je u fazi odmaklih postmortalnih promena. Ipak, to ne sprečava analizu sudskih medicinara, a kako objašnjava naš sagovornik, tragovi supstanci svakako ostaju u krvi.

„Neki delovi želuca su sačuvani. U svakom slučaju u želudcu moraju da ostanu neki tragovi, telo nekako sačuva unutrašnji organ. Naravno da efekat pronalaska tih tragova nije ista količina kao i u momentu kada se utopio, ali opet ostaju određeni tragovi u krvi“, istakao je Ristić.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Otac stradalog Splićanina Nenad Periš za hrvatske medije je prokomentarisao kako je ovu vest saznao iz medija, a kako nalaze nije dobio iz Beograda i voleo bi da vidi taj papir.

Začuđujuće je da srpske institucije nisu poslale analize ocu stradalog mladića, a kako je istakao voleo bi i da vidi na koji način su analize odrađene.

Pročitajte još:

„Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno. Ključno je to što nisu bile uključene kamere u Gotiku pa tako ne znamo što se tamo zapravo dogodilo. I to će ostati tajna i tu je ta priča s Matejom otišla u grob. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije. Iako, verujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu i verujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i ja im još jednom na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Volio bih videti taj nalaz i na koji način su napravili analizu i to me jako interesuje“, istakao je Nenad Periš.

Podsetimo, Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. decembra prošle godine. U Beograd je došao s prijateljima iz rodnog Splita u nameri da se provede.

BONUS VIDEO: Ispraćaj Mateja Periša u Splitu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare