Foto: Printscreen N1

Portal “Kaldžo pernime” objavio je veliko istraživanje koje se odnosi na saradnju kompanija u vlasništvu albanskih državljanina sa firmom “RAD”, a koja se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i koja je dobila najviše tendera za poslove u opštinama koje vodi Srpska lista na Kosovu. "RAD" je firma za koju se navodi da je bliska kontroverznom biznismenu Milanu Radoičiću, a u prethodnom periodu sarađivala je sa Idrizom Tačijem, inače bratom Hašima Tačija.

Kompanija „RAD“, čiji je vlasnik Radule Stević, koji je nedavno stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država kao deo grupe Milana Radoičića, sklopila je ugovor sa kompanijom „NNT ABC“, čiji je vlasnik Arben Džetulahu. Ugovor se odnosi na realizaciju velikog broja projekata u četiri većinsko srpske opštine na Kosovu.

„Kaldžo” je nakon godinu dana istraživanja uspeo da otkrije saradnju koju Arben Džetulahu, vlasnik kompanije „A.B.C” ima sa preduzećima koja su bliska moćnim političarima na Kosovu.

Naime, Džetulahu je otvorio kompaniju „Premium Bau“ Sh.P.K. na Kosovu zajedno sa još jednim biznismenom – Bekimom Pirevom, a firma se bavi proizvodnjom asfalta. Istovremeno, u Crnoj Gori je registrovana istoimena kompanija „Premium Bau Ulkin“, u kojoj Jetulahu ima 33 odsto akcija, a Bekim Pireva 34. Prema crnogorskom poslovnom registru, deoničar ovog akcionarskog društva je i Idriz Tači, inače brat bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

Kompanija u kojoj je Idriz Tači deoničar finansira stambeni kompleks u Ulcinju. Ekipa potala „Kaldžo“ je obišao lokaciju na kojoj se gradi stambeni kompleks, a koji se nalazi u blizini velike plaže u Ulcinju.

Džetulahu je rekao za pomenuti portal da mu je Idriz Tači poslovni partner samo u kompaniji registrovanoj u Crnoj Gori, a koja nosi naziv D.O.O. „Premium Bau“ – Ulcinj.

On je rekao da su pri kraju stambenog kompleksa koji grade u Ulcinju.

„U toku je zavšetak 5.000 ili 6.000 kvadratnih metara“, rekao je Jetulahu za „Kaldžo“ i ispričao koliko je novca, zajedno sa njegova dva partnera, uložio u izgradnju.

„Približno smo uložili, pojedinačno, a ne kao kompanija. Oko 500 hiljada evra po osobi“, rekao je Džetulahu.

Sa druge strane, Idriz Tači, akcionar kompanije „Premium BAU“ nije želeo da govori pred kamerama. On je, preko svog asistenta, istakao da je jedini njegov zajednički poslovni poduhvat sa Džetulahom i Pirevim upravo taj u Ulcinju.

Kako prenosi istraživanje tog portala, Tači posluje već 40 godina, a tokom višegodišnje karijere sarađivao je sa mnogim domaćim i međunarodnim privrednicima.

“Gospodin Idriz Tači ima poslovnu saradnju sa Jetulahom i Pirevim samo u kompaniji „Premium Bau Ulkin“, u projektu izgradnje u Ulcinju. Svaka druga informacija koja se objavi teži da ima političku konotaciju, za koje će se snositi pravne posledici”, rečeno je u odgovoru za pomenuti portal.

Inače, Tači na Kosovu posluje duže vreme i ima udela u tri preduzeća. Poseduje 50% akcija u kompaniji „Geo-Minerals” Sh.P.K., a ta kompanija poseduje još dva preduzeća – vlasnik je kompanije „Geomineral AG” Sh.P.K. i Gold Stone L.L.C.

„Kaldžo“ je takođe kontaktirao i drugog akcionara, Bekima Pireva.

„Naša jedina saradnja sa gospodinom Tačijem je u projektu izgradnje u Ulcinju. Svi podaci kompanije i akcionara su javni i dostupni na internetu“, naglasio je Bekim Pireva, direktor kompanije „Premijum Bau Ulcinj“.

On je rekao da poslovi na Kosovu neće biti deo srpske Vlade. Takođe, 70 odsto akcija je u vlasništvu kompanije „Energi Pover“ Š.P.K., sa sedištem u Zubinom Potoku, a u kojoj su akcionari i Bojan Jakšić (sa 20 odsto akcija) i Milovan Simić (10 odsto akcija).

„Tamo smo samo tri akcionara, ja, zajedno sa Arbenom Jetulahuom i Idrizom Tačijem, koje znam od ranije iz Prištine”, rekao je Pireva i dodao: „Da, Idrizi je brat Hašima Tačija. Imao sam još jednu kompaniju sa nekim Župćim Srbima, ali toga više nema jer nismo uspeli da otvorimo fabriku“, naglasio je Pireva.

Pročitajte još:

O kompaniji „RAD“

Kompanija „RAD“ i njen vlasnik Radule Stević nedavno su stavljeni na listu sankcija SAD, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, Milanom Radojičićem, Srđanom Vulovićem, Željkom i Andrijom Bojićem.

U Izveštaju, Veselinović je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe, a ujedno i kao je najozloglašenija figura korupcije na Kosovu.

Inače, pomenuta grupa, prema navodima Stejt departmenta,  deo je velike šeme mita i korupcije, u koju su uključeni kosovski i srpski carinici.

Prema njihovim rečima, mitom koji daju omogućava se ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Istorija saradnje s firmom koja je na listi zabrana

Kompanija „RAD” je tendere dobijene u opštinama koje su predvodili predsednici opština iz Srpske liste delila drugim firmama za izvođenje radova, a najveći podizvođač kompanije „RAD” bila je kompanija „ABC”, čiji je vlasnik vlasnikom Arben Jetulahu.

Jetulahu je objasnio kako su radovi počeli na severu Kosova u vreme uklanjanja barikada na severu. Radule Stević bio je zadužen za izgradnju puteva.

„Počeo sam da radim na području Severne Mitrovice 2015. ili 2016. godine. Partner sa kojim sam sarađivao i bio mu podizvođač na izgradnji puteva je Radule Stević. Poznavao sam osobu kada sam konkurisao na tender i nisam mogao da je dobijem, on mi je ponudio saradnju jer nije bilo mehanizacije za izgradnju puteva i sarađivali smo do juče“, rekao je Džetulahu.

Jarinje - Čeka se početak deblokade
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Istakao je da je prekinuo saradnju sa “RAD” nakon što je ona stavljena na crnu listu.

Novinar, koji je istraživao, rekao je za „Kaldžo” da su Albanci radili i na drugim projektima na severu Kosova koji se finansiraju iz budžeta Republike Kosovo ili Srbije.

On je rekao da su radove oko jezera Ujman uradili Albanci. Po završetku ovih radova, u Ujmanu je boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kada je Vučić došao ovde u Ujmanu, morali su sve da završe. Ako se ne varam, trebalo je 2-3 meseca da se to završi. Radili su i tokom noći kako bi završili do onog datuma kada je Vučić trebalo da dođe”, navodi se u istraživanju.

Pomenuti “insajder” rekao je da su Albanci radili i na izgradnji spomenika caru Lazaru, izgradnji infrastrukture „Sunčane doline“, izgradnji, ali i urušavanju mitrovačkog bedema, trga Severne Mitrovice i mnogih drugih objekata..

Za sve ove navode „Kaldžo“ je pokušao da kontaktira Radula Stevića, vlasnika kompanije „RAD“, ali je on bio nedostupan.

Druga albanska kompanija koja je radila na severu zemlje je kompanija „Komplast“, a reč je o firmi koja je otvorila pilote na mostu u Zvečanu. Vlasnik kompanije Gani Ibrahimi rekao je da imaju ugovor sa kompanijom „RAD”, ali da još nisu isplaćeni za obavljeni posao.

Sa druge strane, Ibrahim Kostanica, vlasnik firme „Iliria“ u Mitrovici, firme koja se bavi proizvodnjom betona, takođe je pokazao da njegova firma sarađuje sa firmom „RAD“.

„Mi radimo sa tom kompanijom, ona dobija tendere od Vlade Kosova, vrši naše plaćanje preko banke i mi fakturišemo, imamo oko 50 hiljada evra mesečno“, kaže Kostanica.

BONUS video: Protest protiv kriminala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare