Haris Brkić
Haris Brkić, Foto: KK Partizan

Košarkaš, kapiten, ljubimac Grobara, mladi Haris Brkić preminuo je 15. decembra 2000. godine od posledica ranjavanja ispred hale "Pionir", kada ga je nepoznati napadač upucao sa dva metka. Do danas nije poznato ko je ispalio smrtonosne hice u Brkića, perspektivnog košarkaša.

Nepoznati napadač je 12. decembra 2000. godine, ispred hale „Pionir“, ispalio dva metka u Brkića, a on je tri dana kasnije u bolnici podlegao teškim povredama koje je zadobio.

Brkićevo ubistvo do danas nije rasvetljeno, a ubica nikada nije uhapšen.

FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kobnog dana, Brkić je nešto ranije izašao sa treninga i uputio se ka svom automobilu, crnom „golfu“. Na parkingu, nedaleko od službenog ulaza u halu, začuli su se pucnji oko 21.30 sati, a slučajni prolaznik pronašao je Brkićevo telo.

Brkić je hitno prebačen u bolnicu, a lekari su se tri dana borili za njegov život.

Pročitajte još:

Prvi metak je završio u Brkićevoj jagodičnoj kosti, a drugi ispod oka.

Slučajni prolaznik je video Harisovo telo, te je hitno prevezen u Urgentni centar.

Bilo je nekoliko verzija zbog čega je Brkić ubijen, a najčešće se u medijima pominjalo da je hteo da spreči lopove da mu obiju automobil. Ipak, ova verzija nikada zvanično nije potvrđena.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ono što se takođe sumnjalo jeste da je ubica kobnog dana pucao iz revolvera, jer čaure nisu ostale na licu mesta.

Ništa nije ukazivalo na rasvetljavanje ovog zločina koji je tada potresao sportsku javnost. Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović čak je raspisao nagradu od 300.000 nemačkih maraka za informaciju koja bi dovela do hapšenja ubica. Ipak, to se nikada nije dogodilo.

Porodica ubijenog Harisa u više navrata je u medijima govorila o zločinu. U ispovesti koju je Harisova majka Radmila dala u emisiji Majke šampioni prisetila se dana kada su saznali da je upucan.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Spavao je, oko pet je sišao i otišao na trening. Ništa.. Sve normalno. Otišli su on i Mića (Berić, prim. aut.) na trening. Počeo je trening, a Mića mi kaže da se Haris nešto nije osećao dobro, počeo je da trenira, a ujutru je trebalo da idu na put. Zato je Vlada fizioterapeut uzeo da ga malo izmasira i on je krenuo. I to je sve što ja znam… Suprug i ja smo sedeli kod kuće i oko pola 11 zove me sestra. Moj suprug je gledao neku utakmicu, zvoni telefon, ja se javim, sestra me zove i kaže: „Rado, jesi li čula na televiziji da je Harisa neko upucao?“ Kažem joj: „Ma daj šta si ti čula, pusti budalaštine! Što bi Harisa neko ubio? Šta si ti slušala?“ U to vreme su se dešavale neke nezgode po Beogradu i ja joj kažem: „Ma ti to nisi dobro čula!““, ispričala je ona, pisao je Blic.

Kako je dodala, potom su na televiziji videli vest. Tada je istakla i da je godinama muče dva pitanja – ko je ubio Harisa i zašto.

„Kada se sve to desilo diglo se sve da se otkrije ko je ubica. Prvih pola godine smo bili u kontaktu sa policijom, niko ništa… Dolazili su ovde, postavljali su pitanja „da li je ovo? Da li je ono? Da li mi znamo nešto?“ Ne znamo. Evo sada što pričam vama to smo i njima pričali. Jedino što su nama rekli je da nemaju motiva. To je bilo sve što smo mi saznali od njih. To je trajalo ni nepunih godinu dana i od tada ništa. Niko više se ni obratio nije, a da vam kažem, ja da idem da pitam šta rade i dokle su stigli, malo mi je to i neumesno jer treba svako svoj posao da radi. Bilo bi normalno da idem tamo da tražim, ali ja nisam sposobna za to“, rekla je ona u pomenutoj emisiji.

Košarkaš Haris Brkić bio je ljubimac Grobara koji ga pune 24 godine ne zaboravljaju i svake godine obeležavaju godišnjicu njegovog ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare