Foto: Shutterstock

Nakon zakupa automobila marke “audi” za čak 135.000 evra, Elektromreža Srbije (EMS) je organizovala i radionicu za svoje zaposlene za 302.000 dinara. Na izletu ovog državnog preduzeća glavna atrakcija bila je vožnja kvadovima, prilikom koje je došlo do nesreće kada su dva rukovodioca sletela niz liticu. U vreme stravičnih poskupljenja, kada građani panično kupuju ogrev za sledeću sezonu, prave redove na pumpama, prazne rafove u prodavnicama, preduzeće koje je u državnom vlasništvu svoje zaposlene vodi na izlete, iako u EMS kažu da se ne finansiraju iz budžeta Republike Srbije.

Prema saznanjima lista Nova, na poslovnom putovanju 11. maja ove godine dogodio se čak i incident.

“11.5 u organizaciji HUP službe u Elektromreže Srbije AD organizovan je team building na Divčibarima u elitnom hotelu za rukovodioce firme (direktore). Tom prilikom uplaćena je vožnja kvadovima u trajanju 5-6 sati gde se dogodio incident da su 2 zaposlena rukovodioca sletela niz liticu na putu za vrh Pogled. Pozvana je i policija i vatrogasci. Izvučeni su nakon par sati. Obojica su imali teške kontuzije glave, posekotine, otvorenu lobanju, bez svesti. Čista je sreća da su preživeli. Povređeni zaposleni su bili smešteni u bolnici u Valjevu“, navodi izvor našeg portala.

Zaposleni se oporavili

S obzirom na to da javnost o ovom događaju i nesreći nije čula, list Nova uputio je pitanja EMS o pomenutom incidentu. Oni su nesreću potvrdili, ali i istakli kako je u pitanju bila individualna aktivnost po samom odabiru zaposlenih, a ne nešto što je EMS organizovao.

„Elektromreža Srbije svake godine planira i organizuje edukacije za zaposlene iz različitih organizacionih delova, u skladu sa potrebama posla na koje smo u obavezi po zakonu i internim regulativama. U sklopu redovnih godišnjih aktivnosti na kontinuiranoj edukaciji zaposlenih, nedavno je održana dvodnevna radionica na Divčibarima na temu korporativnog upravljanja. Po završetku učešća u radionicama, zaposleni svoje slobodno vreme koriste prema sopstvenima afinitetima. Tom prilikom, spletom nesrećnih okolnosti, došlo je do povređivanja dvoje kolega koji su se uspešno oporavili“, navodi se u odgovoru Elektromreže Srbije.

Foto: N1

Ipak, kako o ovom događaju javnost nije ranije čula, nije poznato. Ne dešava se svakoga dana da kvadovi sleću niz litice u Srbiji, a pogotovo ne tokom poslovnih putovanja.

Sa druge strane, izvor našeg lista tvrdi i da EMS često organizuje skupocene “tim bildinge”.

“U okviru firme se stalno organizuju skupoceni tim bildinzi, službena putovanja na nedeljnom nivou za veliki broj zaposlenih gde se avio karte plaćaju po 2,3 puta više u odnosu na normalne cene, gde agencija preko koje se uzimaju karte na svakoj karti zarade oko 100-150 evra. U istom trenutku inženjeri u toj firmi primaju mizerne plate, ispod svake časti osim onih na pozicijama kao što su rukovodioci, stručnjaci i direktori, što je pretežno SNS kadar. Takođe, SNS kadar u vrhu firme prima na već ogromne plate i stimulacije tokom cele godine, koje iznose oko 30-50%, a za normalne plate operativaca nema novca“, navodi naš izvor, koji je želeo da ostane anoniman.

Pročitajte još:

„Nije tim bilding, ni izlet“

Ipak, o detaljima putovanja nismo mnogo saznali. EMS je bio ljubazan da odgovori na naša pitanja, ali je pojedine odgovore izostavio. Upitali smo ih koliko je izdvojeno novca za pomenuti „tim bilding“.

„Nije u pitanju tim bilding, niti izlet kao što sugerišete, već interno organizovana radionica na temu korporativnog upravljanja. Predavači su naše kolege iz Sekora za internu reviziju i kvalitet i modelovanje poslovnih procesa. S tim u vezi, za 22 zaposlenih, koliko je prošlo radionicu, plaćen je smeštaj i hrana, u toku dva dana, u iznosu od 302.000 dinara“, naveo je EMS.

Pomenuta količina novca se ne čini mnogo kada se podeli na 22 zaposlena, kao i plaćen smeštaj i hranu, ali je i pohvalno što EMS ima budžeta za ovakve poslovne aktivnosti. Ipak, za firmu koja je 100 odsto u državnom vlasništvu, postavlja se pitanje ko plaća skupe hobije zaposlenih.

Kasko, registracija, tehnički

Podsetimo, naš list nedavno je otkrio i da EMS za zakup vozila za zaposlene, na period od četiri godine, izdvaja 135.000 evra.

„Cilj navedene javne nabavke je bio da se putem zakupa obezbede dva putnička vozila, koja bi bila stalno raspoloživa i omogućila pouzdan prevoz zaposlenima koji u okviru obavljanja poslova zbog disperzivne organizacije EMS AD, odnosno postojanja objekata i infrastrukture EMS-a po celoj teritoriji Republike Srbije, moraju da prelaze velika rastojanja. Nakon sprovedenog postupka po nabavci 191 20 zaključen je Ugovor sa “Porsche Inter Auto S d.o.o” Beograd kao nosiocem posla i “Porsche Mobility doo” Beograd kao članom grupe ponuđača. U cilju dodatne racionalizacije i smanjenja troškova uslovi zakupa podrazumevaju da EMS AD ostvaruje pogodnosti, odnosno ne snosi troškove registracije vozila, tehničkog pregleda, obaveznog i kasko osiguranja bez učešća u šteti, redovnog i vanrednog održavanja vozila, 24 sata pomoći na putu, ugradnju zaštitnog uređaja na vozilu, korišćenje zamenskog vozila iste kategorije, nabavke i servis guma, sezonsko čuvanja guma itd”, stoji u odgovoru Elektromreže Srbije za portal Nova.rs.

Direktorka raskinula radni odnos

Dosadašnja operativna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Aleksandra Nauparac je otišla sa mesta operativne direktorke, nakon što je tražila sporazumni raskid ugovora, pisala je maja Nova ekonomija.

„Ona je zatražila sporazumni raskid ugovora o radu sa EMS AD, što automatski znači prestanak svojstva zakonskog zastupnika“, navodi se u pisanom odgovoru kompanije tom portalu.

Aleksandra Nauparac, kako se ističe – neće preći na novu funkciju u okviru kompanije.

BONUS VIDEO: Aleksandar Milošević: Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare