Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Bertrand GUAY / AFP / Profimedia, JP EPS

Koristite dnevnu svetlost, gasite rasvetu, luftirajte, klimu i uređaje za ventilaciju koristite restriktivno, kompjutere podesite na spavajući mod… Zaposleni u Elektroprivredi Srbije dobili su vrlo zanimljive instrukcije o racionalnoj potrošnji električne energije. Nije baš odvrtanje sijalica o kojem je nedavno govorila premijerka Ana Brnabić, ali nije ni daleko od toga. Na pitanje da li u EPS znaju nešto što građani ne znaju i da li nam se na ovaj način najavljuju moguće nestašice struje, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za list Nova kaže - restrikcija ne sme biti, a ako nam nešto preti istrebljenjem to su kadrovi ove vlasti u javnim preduzećima.

EPS će se sasvim sigurno dugo oporavljati od rukovođenja bivšeg direktora Milorada Grčića. Struja je postala jedna od najaktuelnijih tema, a ključna reč postala je “štednja”…

Premijerka Ana Brnabić kao jednu od restriktivnih mera preporučila je da odvrćemo sijalice. Ona je to navodno radila dok je boravila u Velikoj Britaniji, mada nije naznačila da li to i dalje radi u vili Jovanke Broz, u kojoj trenutno stanuje.

Ipak, to bi bila njena preporuka.

Onda je novo rukovodstvo EPS, na čelu sa novim v.d. direktorom Miroslavom Tomaševićem nastavilo u istom stilu.

Tomašević je 1. juna potpisao “Instrukciju o racionalnoj potrošnji električne energije”, koja će biti prosleđena zaposlenima u EPS, a do koje je došao list Nova.

Da upališ klimu, pogledaš tabelu

A evo šta u ovom dokumentu piše…

“Ovom instrukcijom uređuje se postupanje zaposlenih u vezi sa racionalnim korišćenjem električne energije u objektima Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” Beograd”, piše na početku vrlo detaljnog uputstva.

Treba nam dve godine da odignemo EPS

O situaciji u EPS govorila je i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

“Elektroprivrednom Srbije (EPS) se godinama nije upravljalo na pravi način. Kada se desio kolaps EPS, država je morala da učini sve da obezbedi, od mazuta do struje, i nama sada treba godinu ili dve da podignemo EPS da bi 100 odsto mogao da proizvodi struju, ili čak i da je izvozi“, rekla je Mihajlović za list Danas.

Zatim se, između ostalog, navodi:

“Uređaje za klimatizaciju ili ventilaciju treba koristiti restriktivno, isključivo u meri u kojoj je neophodno da se tokom radnog dana obezbedi dovoljna količina svežeg vazduha, uzimajući u obzir temperature spoljašnjeg vazduha, radne metode i aktivnosti, odnosno poslove koji se obavljaju procesu rada i fizičke napore koji se zahtevaju od zaposlenih radi održavanja temperature , relazivne vlažnosti i brzine strujanja vazduha u radnim prostorijama”, piše u instrukciji rukovodstva EPS.

Zatim je priložena detaljna tabela kojom se radnik EPS treba rukovoditi kad pali klimu, te jačinu kojom će uređaj raditi treba da odredi na osnovu spoljne temperature, relativne vlažnosti vazduha, i toga da li obavlja lak, srednji ili težak fizički rad.

Izvor: JP EPS

U instrukcijama piše i da umesto klima otvaraju prozore kad god dozvoljava temperatura poljnjeg vazduha, da koriste prirodno svetlo uvek kada uslovi to dozvoljavaju, da racionalno koriiste računare i i podese mod “spavanja” u slučaju da zaposleni trenutno bude odsutan sa svog radnog mesta.

Prete li nam restrikcijama

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović kaže da su ovakve instrukcije zaposlenima u EPS van svake pameti.

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“To je već za psihopatologiju, a ne za moje mišljenje. Zaista. Ovo izgleda kao da je neko iz vrha SNS nekome u EPS rekao ajde sad sroči nešto pa da ispadne kako štedimo struju i onda taj neko, a znamo kakvi su kadrovi SNS, napiše ovakve instrukcije…”, kaže Popović za Novu.

U trenutku kada su energenti postali “najskuplja reč” i u Srbiji, ali i u ostatku sveta i kada imamo najave da će struja poskupeti čak 30 odsto, postavlja se pitanje da li iz EPS kreću najave mogućih restrikcija.

Popović smatra da čak i da to jeste slučaj, onda je reč samo o pokušaju besmislenog zastrašivanja, kako radnika EPS tako i građana Srbije.

“Restrikcija struje ne može da bude, jer ćemo je mi i dalje uvoziti, kao što smo uvozili i do sad. To bi bilo kao kad bi rekli da u Severnoj Makedoniji nije rodilo ni zrno žita, pa će narod tamo pomreti od gladi. Naravno da neće. Neke zemlje nešto izvoze, a drugo uvoze i to je normalno. Da ne proizvedemo ni kilovat struje, ne bi trebalo da bude restrikcija. Ali, za to je neophodno i da na čelu javnih preduzeča u Srbiji budu stručni ljudi, a ne ovi kadrovi koji su u peći gurali blato umesto uglja, pa sve to zalivali naftom… Ako nam nešto u Srbiji preti istrebljenjem, to je onda kadrovska politika ove vlasti”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: DLZ raskrinkao Brnabićkino odvrtanje sijalica uključenjem iz Londona VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare