Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Na Banjici u Beogradu gotovo da nema murala koji nisu obojeni u njihove boje, a navijači suparničkih grupa - Crvene zvezde i Partizana, gotovo da ne zalaze u njihov kraj. Prednjače po šovinizmu, ekstremizmu i brutalnosti, a list Nova u serijalu tekstova o navijačima otkriva sve o navijačkoj grupi FK Rad, takozvanim "Junajted forsima", koji i sa znatno manje pripadnika, stoje rame u rame sa Grobarima i Delijama.

„Junajted forsi“ nastali su 1987. godine, kada je ekipa mladića, sa izrazito desničarskim stavovima, odlučila da osnuje grupu jer nisu hteli da navijaju ni za jedan od režimskih klubova.

Po svom šovinizmu, ekstremizmu, brutalnosti, kriminalu, ali i pripadnicima koji gaje simpatije ili pripadaju nacističkim pokretima, navijači fudbalskog kluba Rad prednjače.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Radovci su podeljeni u više podgrupa, a najznačajnije su frakcije „Nukleo“, „Blokovi“, „Zvezdara“ i „Nomad“. Jedna od glavnih parola je „Sami protiv svih“, koja je uvek okačena na njihovoj tribini.

Ipak, Banjica je njihova sveta teritorija, gde im čak ni policija ne može ništa. To najbolje ilustruje slučaj ubistva Radovca Luke Perenčevića, kada su od strane njegovih prijatelja napadnuti novinari koji su izveštavali s lica mesta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novinari, tražeći zaštitu policije koja je sve to nemo gledala, dobili su odgovor da službenici MUP ne mogu tu ništa.

„Ovde samo eventualno ovi iz Interventne mogu nešto, ali i oni ne mogu ako ide samo jedna patrola“, rekao je tada policajac i dodao: „Zamisli treba sutra da me ovi isti presretnu na ulici sa ženom i ćerkom, i šta da radim, hoće li nas neko zaštiti? Naravno da neće. Kada tužilaštvo i sud budu počeli da rade svoj posao, možda budemo i mi nekad ušli ovde. Ovako, mi ih uhapsimo, tužilac ih pusti, sud ih na kraju oslobodi i nikom ništa. On je i dalje „glavni“ u kraju, a da li će mene neko zaštititi? Neće.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od vođa navijača Rada jeste Dragan Supurović poznatiji kao Supa, protiv koga su u više navrata podnošene krivičnih prijava za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, stavljenje u promet opojnih droga, krivično delo ubistva i nanošenje lakših telesnih povreda.

Supa je 1994. godine, zajedno sa Srećkom Paunovićem, bio osumnjičen za krivično delo ubistvo, a na teret mu je stavljano da je u septembru ’94. u tržnom centru “Vidikovac”, ispred kafića, pucao iz revolvera u grupu ljudi koja je sedela za stolom.

Ubijen je Ivan Pavlović, a povređeni su Aleksandar Mandić i Mihajlo Nenadić. Supurović je najpre oslobođen, pa osuđen za zločin, da bi konačno 2019. godine bio oslobođen odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Supurović se i dalje navodi kao osoba koja je zadužena za vođenje i čuvanje tribine, dok je drugi vođa Vladimir Kovačević Kovač (32), hapšen zbog sumnje da je podstrekao tri osobe da zapale automobil na Dedinju.

Kovač je u žižu javnosti došao zbog fotografisanja sa aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova, Aleksandrom Vulinom, ali i zbog objavljivanja snimka na kome se rukuje sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Aleksandar Vulin, Nebojsa Stefanovic, kombo
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čini se da su čuveni Radovci, poslednjih godina, promenili odnos prema državi i režimu.

Kovačević je ujedno i poslednja osoba koja je videla ubijenog Aleksandra Halabrina živog, a o čemu je pričala majka ubijenog mladića – Mara Halabrin. Kovač se, prema pisanju medija, dovodi u vezu sa trgovinom narkoticima, a protiv njega su podnošene krivične prijave za različita dela.

Još jedan od istaknutih Radovaca bio je Luka Perenčević, koji je ubijen maja u improvizovanoj teretani na Banjici. Radovci su Perenčevića na večni počinak ispratili uz hiljadu plavih ruža.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, „čuveni Junajted forsi“ su se u žiži javnosti našli i 2020. godine, a pojedini od njih su se pominjali i kao odgovorni za napad na glumca Sergeja Trifunovića.

Broj navijača Rada godinama opada i gravitira oko 150 odanih i spremnih na sve. Jedna od glavnih podrška FK Rad i česti gost na tribini (loži kluba) jeste i sin predsednika Srbije Danilo Vučić koji prati utakmice kluba i širom zemlje, ali i uz navijačka obeležja na utakmicama kluba.

Krvava 2018. godina

Posebno krvava za navijače Rada bila je 2018. godina. Za sedam meseci, u različitim obračunima, ubijena su četvorica Radovaca – Ognjen Ikač, Ognjen Žanić, Petar Arsić i Aleksandar Savković.

Pročitajte još:

Čuvene Radovce karakteriše mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima, te su tako poznati po skandiranju parola poput „Nož, žica, Srebrenica!“ i „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji!“.

Veza s klanom Belivuk

Pojedini Radovci bili su povezani i sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka. Tako je Bojan Hrvatin, sada okrivljeni saradnik u slučaju Belivuk, svojevremeno bio član „Junajted forsa“.

On je bio u zatvoru jer je sa nekoliko uboda nožem u stomak usmrtio je Bojana Majića u Rakovici.

BONUS VIDEO: Miroslav Berić o planskom uništavanju Partizana i zašto je otišao iz kluba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare