Eksplozija u Slobodi, Čačak se tresao dva sata

Hronika 04. jun. 202107:06 > 08:08
Podeli:

Oko jedan sat iza ponoći u čačanskoj kompaniji A.D. "Sloboda" dogodila se ekspolozija u delu gde se proizvodi municija, a grad se tresao skoro dva sata. Prema do sada dostupnim informacijama, radnici i građani su evakuisani, nema ljudskih žrtvava. a rano je i za procenu o materijalnoj šteti. Kako nezvanično saznajemo, eksplodirao je magacin topovskih granata.

Pročitajte još:

Prema rečima očevidaca i meštana koji žive nedaleko od te fabrike, vatra je počela da se širi munjevitom brzinom, pa do mesta nesreće skoro  nisu mogle odmah da priđu ni vatrogasno-spasilačke ekipe.

„Mi smo morali da pobegnemo iz kuće pošto živimo nadomak fabrike, jedva smo izvukli živu glavu“, rekla je za Nova.rs Jelena iz Čačka. Prema njenim rečima, geleri su pljuštali na sve strane, a njen suprug je video kako gori jedan po jedan magacin.

I ostali meštani koji žive nadomak ove firme kau da su pobegli glavom bez obzira.

„Ovo je jezivo, kolone automobila, kao da je rat“, rekao nam je jedan mladić i dodao da je pojedine žitelje iz tog kraja evakusiala policija.

Naša redakcija je kontaktirala i čačansku službu Hitne pomoći u kojoj su nam rekli, nešto posle dva časa iza ponoći, da njihove ekipe još nisu izlazile na teren.

„Nisu nas zvali iz Policijske uprave i Vatrogasne službe još uvek“, rekao je naš sagovornik.

Građani Čačka vidno uznemireni i zabrinuti, uglavnom su izašli na ulice ispred svojih kuća i stanova. Naša redakcija kontaktirala je jednu osobu koja radi u Slobodi i ona nam je rekla da u delu gde se proizvodi municija nema treće smene.

„Tu gde ja radim troje ljudi je u noćnoj smeni, ali taj magacin je u delu do Jezdine, dok je namenska do Pridvorice. Dosta je to udaljeno, nadam se da je sa njima sve u redu“, kazala je ona zabrinuto za Nova.rs.

Eksplozije su se sporadično čule do tri ujutru.

Iz Odeljenja za vanredne situacije u Čačku upućen je apel građanima da ne otvaraju prozore zbog eksplozije koja se dogodila u kompaniji „Sloboda“ da se ne bi izlagali nepotrebnom riziku. Gradom se širi neprijatan miris, a u okolini ove fabrike još uvek padaju čestice iz vazduha.

Gradonačelnik Čačka Milan Todorović izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih.

On kaže da je oko 60 radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani, a oko 2.30h evakuisana su i četiri radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrumske prostorije.

„Oko 1.30h su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu se dogodioli u proizvodnim halama,“ rekao je Todorović za RTS. Magacin se nalazi na nekih 800 metara od ulazne kapije.

Komentari

Vaš komentar