Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Proteklih dana u Srbiji došlo je do eskalacija nasilja i zločina, a za samo pet dana Beograđani su bili svedoci čak dve brutalne mafijaške likvidacije. Najpre su tokom vikenda trojica braće Rakočević uhapšeni zbog sumnje da su ubili 18-godišnjeg Filipa L., da bi nepoznati napadač danas u Kaluđerici likvidirao ugostitelja Dragana Ristića (61). Stiče se utisak da je nakon nekoliko meseci zatišja tokom vanrednog stanja, Beograd ponovo postao poprište krvavih mafijaških obračuna.

Tokom vanrednog stanja na teritoriji Srbiji došlo je do evidentnog smanjenja izvršenja krivičnih dela, a pogotovo kada je reč o onim najtežim, poput ubistava. Stiče se utisak kao da se sve polako vraća u „svakodnevnicu“, pa smo tako u proteklih dana bili svedoci dve likvidacije, ali i nekoliko velikih akcija policije.

Pročitajte još...

Najpre je u subotu u beogradskom naselju Banjica ubijen 18-godišnji Filip L. (18), a zbog zločina su uhapšena trojica braće Rakočević. Petar Rakočević sumnja se da je pucao u Filipa L., dok se njegov brat Uroš tereti da je ranio drugog mladića. Treći brat, Radovan Rakočević (37), koji je bio sa njima u društvu, osumnjičen je za pomaganje. Inače, uhapšeni Petar, predsednik desničarskog udruženja „Sve u slavu božiju“, javnosti je poznat iz gostovanja u TV emisiji poslanika SNS Vladimira Đukanovića.

Situacija se nije smirila ni tokom današnjeg dana, pa je tako jutros oko 8.30 sati nepoznati napadač u klasičnoj sačekuši likvidirao vlasnika restorana „Košuta“ i kafića „Hram“ u Kaluđerici. Napadač je najpre kolima udario automobil u kome se nalazio Ristić, verovatno u nameri da žrtva napusti vozilo, a potom ispalio hice u njega.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/ Ubistvo Kaluđerica

Po svemu sudeći, likvidacija je profesionalno odrađena, a ubijeni Ristić od ranije je poznat policiji, kao i njegovi sinovi, od koji je jedan – Mladen Ristić, robijao zbog podstrekivanja na ubistvo.

Policija presrela grupa mladića

Proteklih dana srpska policija sprovela je i čak nekoliko akcija, a između ostalog, službenici MUP su tokom jučerašnjeg dana na Novom Beogradu sproveli spektakularno hapšenje grupe mladića. Policija je kod Novog Merkatora presrela automobil „fijat stilo“, iz kojeg je izvukla i uhapsila trojicu muškarca.

Portalu Nova.rs tokom jučerašnjeg dana javili se se i brojni čitaoci koji tvrde da je na Novom Beogradu bilo pojačano prisustvo policije na ulicama, koji su, iz zasad nepoznatih razloga, legitimisali građane.

Ipak, ni početak ove godine nije prošao „nezapaženo. Tako je krajem janura, Nenad Alajbegović zvani Alibeg (39) teško je ranjen u pucnjavi na Novom Beogradu. Bivši vođa Partizanove navijačke grupe „Zabranjeni“ je čak nekoliko puta ranjavan u identičnim sačekušama, poput poslednje.

Najpre je 2010. godine ranjen, zatim sredinom prošle godine, a ponovo krajem januara. Alajbegović iza sebe ima debeo kriminalni dosije sa brojnim krivičnim prijavama, a sumnja se da je ranjavanje posledica navijačkog rata koji se proteklih godine sa tribine preneo i na ulice glavnog grada.

Iako je nakon ovog napada nastupilo izvesno zatišje, građani Vračara ostali su zabezeknuti napadom koji se dogodio sredinom maja ove godine u njihovom komšiluku. Tada je crnogorski državljanin M. M. (33), maskiran i sa automatskim oružjem “uzi” upao u baštu lokala “Le petit bistro” na Vračaru, očigledno tražeći nekog. Napadač je u lokalu proveo nekoliko sekundi i razgledao, da bi potom izašao, najverovatnije zbog toga što nije uspeo da nađe osobu koju je tražio.

Foto:Screenshot/Twitter/ Zoran Torbica@torbica

Ubrzo je u medijima procureo video-snimak napada, na kome se vidi i kako mladići s jednog stola u trenutku upada M. M. beže iza šanka. Među njima je bio i Miloš Nilović Runjo, koga u medijima navode kao osobu blisku „škaljarskom klanu“, za koga se pretpostavlja da je bio meta napada. Nilović je inače javnosti poznat i nakon hapšenja u restoranu „Durmitor“ 2017. i avgusta ove na Jahorini.

Nakon što se stišala situacija sa koronavirusom, sem likvidacija svedoci smo i eskalacije porodičnog nasilja. Najpre je početkom ovog meseca maloletnik M. M. (17) iz Paraćina nasmrt izbo oca Bobana M. (42), da bi pre dva dana zrenjaninska policija uhapsila S. M. (41) zbog sumnje da je nožem nasmrt izbola svog supruga B. M. (39). Navodno, ona ga je ubola s dva noža u grudi i glavu.

Epidemija samoubistava nakon vanrednog stanja

Podsetimo, nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji je zabeležen porast broja samoubistava u Srbiji. Iako je zvanična statistika broja samoubistava, kako tokom vanrednog stanja, tako i nakon njega i dalje nepoznata, u medijima se konstantno pojavljuju vesti o suicidima.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram