Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je da je do isteka roka za podnošenje kandidatura za republičkog javnog tužioca primilo četiri prijave potencijalnih kandidata, od kojih je u međuvremenu jedan „na sopstveni zahtev“ odustao od kandidature, čime je potvrđeno ranije pisanje portala Nova.rs. Kako saznajemo, od kandidature je odustao Stanislav Dukić.

Iz DVT su najavili da će Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava nakon provere ispunjenosti zakonskih uslova uputiti prijave koje ispunjavaju uslove na dalji postupak radnim telima Veća.

Naveli su da su svi državljani Srbije koji su ispunjavali opšte i posebne uslove za izbor za republičkog javnog tužioca mogli da se prijave na konkurs kao i da će DVT blagovremeno obavestiti javnost o rezultatima sprovedenog postupka kandidovanja.

„Državno veće tužilaca u dosadašnjem periodu svog rada, a posebno od 2016. do 2021. godine, u više navrata je unapređivalo pravila za kandidovanje i izbor koja se nalaze u okviru nadležnosti Veća, omogućavajući time da se postupak odvija transparentno“, stoji u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da je sadašnja javna tužiteljka Zagorka Dolovac jedina kandidatkinja za novi mandat.

Foto: Vesna Lalić

U razgovoru za portal Nova.rs ranije izvori upućeni u dešavanja u RJT otkili su da je jedan kandidat u međuvremenu je povukao prijavu, a spekulisalo se i da je vest o usamljenoj prijavi Zagorke Dolovac planski plasirana, kako bi se opipao puls kako domaće tako i strane javnosti.

„Nesporno je da Dolovac skoro deceniju dokazuje režimu Aleksandra Vučića svoju vernost i odanost i da je zbog toga idealan kandidat. Međutim, pitanje trećeg mandata mogla bi da postavi i Evropa u čijim se zakonima ne prepoznaje izglasavanje iste osobe na mesto glavnog tužioca toliki niz godina. Dodatni problem je što Dolovac ne uživa poverenje, a ni ugled među građanima, tako da ne bi bilo iznenađujuće da na kraju bude objavljeno da ona ipak nije jedini kandidat, to jest da su još neke prijave u međuvremenu stigle poštom“, kazao je tada naš sagovornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar