Užice, Goran Zorić, štrajk, protest ispred suda u Užicu, sud, zgrada
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Od 14. decembra Goran Zorić, Užičanin sa fiktivnim prebivalištem u Nišu, ispred zgrade suda i tužilaštva u Užicu, protestuje zbog, kako kaže, korumpiranih sudija i tužilaca jer nisu postupili po presudi Kasacionog suda i sprečili nelegalnu gradnju na njegovoj zemlji.

Dan kasnije od započinjanja protesta je saslušan od strane Višeg suda u Užicu gde je izneo svoje razloge za nezadovoljstvo, ali mu se dalje više niko nije obraćeo sem što je, kako tvrdi, tri puta privođen u Stanicu policije na informativni razgovor. U sudu i tužilaštvu tvrde da su sve Zorićeve tvrdnje neosnovane.

Zorić tvrdi da se na zemlji na teritoriji Nove Varoši, koja je predmet ostavinske rasprave izvodi nelegalna gradnja, na koju je, posle podnošenja prijave stavljena privremena mera zabrane gradnje. Sve dalje krivične prijave, kako tvrdi, tužilac je odbacio.

Užice, Goran Zorić, štrajk, protest ispred suda u Užicu, sud, zgrada
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Postoji pravosnažna privremena mera, međutim gradnja se nastavlja. Korumpirani tužilac Pavle Markićević odbacuje sve prijave, iz njemu znanih razloga i pravi se da mera ne postoji. Na tom gradilištu je poginuo i jedan majstor. Predsednik Višeg suda i dve sudinice, traže da mi se sudi iako ja imam presudu Vrhovnog kasacionog suda. Za sve to imam dokumentaciju. Tražim da se svi oni razreše jer oni ne mogu da štite zapadnu Srbiju i Užičane. Dva postupka koja se vode u Prijepoliju su prekinuta, ne znaju šta da rade. Ovo sve traje osam godina a u ovakvoj Srbiji nije moguće ostvariti svoje zakonsko pravo, zbog toga sam ovde”, kaže za Nova.rs Zorić.

On kaže da je 15. decembra saslušan od strane zamenice predsednika Višeg suda u Užicu Radmile Ninković, kada je izneo svoje razloge protesta. Sudinica mu je rekla da je u obavezi da o tome obavesti Ministarstvo pravde ali da kasnije nije dobio nikakvu informaciju. Pitali smo sudiju Ninković, kakva je povratna informacija ali nismo od nje dobili odgovor. Rekla nam je da je njena obaveza ali i lični stav bio da čoveka treba saslušati ali da nije nadležna da dalje govori za javnost. Odgovor smo dobili od PR Višeg suda Užice Milice Karapandžić.

Užice, Goran Zorić, štrajk, protest ispred suda u Užicu, sud, zgrada
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Ministarstvo nismo obaveštavali niti je bilo ikakve potrebe za tim. Zorić stoji ispred zgrade suda, ne pravi nikakve probleme, tu je i policija. Sudinica ga je samo primila kao zamenica predsednika suda i obavila razgovor sa njim, zabeleška postoji i to je sve. On jednim delom štrajkuje vezano za rad Višeg javnog tužilaštva a drugim delom zbog nezadovoljstva postupcima koji se vode pred osnovnim sudom u Prijepolju. Jedan postupak se vodi po njegovom predlogu za fizičku deobu nepokretnosti i on je prekinut dok se pravnosnažno ne završi postupak u drugom parničnom predmetu gde on ima status tuženog koji je u toku. Mi smo odlučivali u postupku po žalbi tužilaca, ukinuto je rešenje Osnovnog suda u Prijepolju i predmet je vraćen na ponovni postupak”, rekla nam je PR Karapandžić.

Ona dodaje da u postupku koji je pravnosnažno završen u Prijepolju i gde je Kasacioni sud odlučio u korist Zorića, tužbom nije pila obuhvaćena jedna od tužilja u postupku koji se vodi pred prijepoljskim sudom. Takođe, nisu bile obuhvaćene i dve katastarske parcele zbog kojih se vodi postupak pred sudom u Prijepolju.

Za stav Višeg tužilaštva o protestu Zorića, pitali smo vršioca funkcije višeg javnog tužioca Pavla Markićevića, koga Zorić u svojim optužbama najčešće pominje.

Pročitajte još:

“On je podnosio neke krivične prijave protiv nekih sudija iz Prijepolja, te krivične prijave su odbačene. Zatim je ulagao prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu u Kragujevcu koje je te prigovore odbilo kao neosnovane. Onda je podnosio pritužbe pritužbe ba neke odluke osnovnog tužilaštva u Prijepolju o kojima sam ja odlučivao i našao da su neosnovane, na šta je takođe podnosio pritužbu. On ima u Osnovnom sudu u Prijepolju neke parnične i vanparnične postupke koji ne idu kako on želi pa bi on sada hteo da tužilaštvo promeni te odluke, za šta tužilaštvo nije ni nadležno”, kazao je za naš portal tužilac Markićević.

Markićević dodaje da je protiv Zorića podneo dve krivične prijave protiv ometanja pravde, vređanja i proganjanja.

“To sam uradio zbg načina na koji se on obraćao već tri-četiri meseca tužilaštvu. Na njegve sve pritužbe je odgovoreno a dalje pritužbe su uvredljive, sa kojima nastavlja. Mi smo ovlašćeni, shodno pravilniku o Upravi u javnom tužilaštvu da, ukoliko su pritužbe uvredljive sadržine, da o njima više ne odlučujemo. Ja ga više neću ni primati ni saslušavati jer sam 101 obaveštenje poslao ali ne vredi”, dodao je Markićević.

Zorić kaže da neće odustati od protesta sve dok pravda ne bude zadovoljena, bez obzira što je, kako tvrdi, već tri puta privođen u policijsku stanicu na informativni razgovor. Ono što ostaje upitno, jeste nezainteresovanost nadležnih organa u Užicu da se iznađe zakonit način postupanja u ovakvim situacijama. Ili je potpuno ispravno da na ulazu institucija suda i tužilaštva, blizu 20 dana stoji nezadovoljan građanin pored ispisanih transparenata čija sadržina, bila tačna ili ne, šalje poruku stotinama građana koji svakodnevno ulaze ili izlaze u zgradu pravosudnih organa

Bonus video: Milojević i Rakić o Cvijanovoj smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar