Čačak, Atenica, ubistvo, hronika, policija, Ilija G
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs/Privatna arhiva

Trostruki ubica iz Atenice kod Čačka, Ilija Glišović (23) koji je 8. aprila 2022. godine, usmrtio majku, oca i dedu u porodičnoj kući, i dalje se nalazi u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu. Kako za Nova.rs kaže njegov branilac po službenoj dužnosti, Radisav Vesović, ubica je pod merama obaveznog lečenja. On se nalazi u Specijalnoj bolnici beogradskog zatvora i više ga ne posećuje, kazao je advokat.

„Njemu se na svakih devet meseci vrši provera zdravstvenog stanja. Ilija je pod stalnom kontrolom psihijatara i psihologa“, objasnio je Radisav Vesović.

Prema njegovim rečima, mera je trajnog karatera dok tim lekara ne odluči drugačije što zavisi od njegovog zdravstvenog stanja. Na naše pitanje da li bi se trostruki ubica mogao naći na slobodi advokat odgovara potvrdno:

„Ta mera može da se menja, te da se preinači na lečenje na slobodi. To zavisi od procene konzilijuma lekara“, zaključio je Radisav Vesović za Nova.rs.

Prema rečima jedne od rođaka porodice Glišović, Ilijin stariji brat Nikola je zateko jeziv prizor te noći kada se vratio iz grada.

Čačak, Atenica, ubistvo, hronika, policija
Ilija G. Foto: Privatna arhiva

„On je zaposlen u TRZ “ Remont “ u Čačku, budući da mu je otac radio tamo. Živi u drugoj kući, a u onu u kojoj je izvršen masakr ne ulazi. Devojka je uz njega kao velika podrška, ali i svi mi. Tu su tetke, strine i ostala rodbina“, ispričala je ona za Novu.

U stambeni objekat gde je izvršen zločin niko ne ulazi, čak se razmišlja o tome da se sruši ili renovira, ističe naša sagovonica.

„Nikola je bolje, ništa mu ne pominjemo. Nema nikakakve dodirne tačke sa bratom. Prekinuli su svaki kontakt, a prema mojim saznanjima Ilija mu je više puta pisao“, napominje rođaka.

Kako dodaje, izlazili su na Zadušnice, a danas će opet biti uži krug ljudi. Upitana da prokomentariše kakvo je bilo stanje u kući nakon što je Ilija ubio majku, oca i dedu ona kaže: „Mamu Slađu je iskasapio nožem kada je izlazila iz kupatila, tatu Milana u spavaćoj sobi i dedu Sretena na spavanju. Deka je, inače, bio nepokretan. To je bio klasičan pokolj“, rekla je naša sagovornica.

„Nažalost, kada sam ušla u kuću krvi je bilo na sve strane, na zidovima, podovima…Katastrofa. Kao u horor filmu, ma još i gore.

Nikoline kolege iz TRZ „Remont“ kažu da je on sjajan momak. Radi, dobar je mladić, vredan i divan, ističu u ovoj vojnoj fabrici.

Slađanine kolege iz jedne fabričke konfekcije pričaju za Novu da je ona bila veliki radnik i mučenik.

„Sedela je blizu mene, bila je vrlo tiha i povučena. Pravila je torte u slobodno vreme da bi skućila decu, a život joj je uzelo ono koje je nosila u stomaku i čuvala kao kap vode na dlanu. Ne pozivaju nas na parastose, ali uvek se setimo nje i zapalimo sveće u crkvi“, kaže za Nova.rs jedna od Slađaninih koleginica.

Prema rečima komšija, do pre nekoliko godina Ilija nije bio takav.

„Trenirao je fudbal, bio je dobar sportski potencijal. Imao je i devojku, često smo ih viđali u kafićima. Međutim, uzela ga je „droga“ pod svoje.Pre ovog užasavajućeg zločina otac ga je prijavio policiji“, navodi naš sagovornik.

Napominje da se lečio na psihijatriji Opšte bolnice Čačak, a izvesno vreme i na klinici „Laza Lazarević“. Nakon Ilijinog krvavog pira postavilo se pitanje odgovornosti institucija – da li je on bio opasan po okolinu. Centar za socijalni rad je dao mišljenje da on ne predstavlja nikakvu pretnju. Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih institucija u Čačku. Mi smo i ovog puta poslali pitanje njegovoj kancelariji ko je načinio propust, odnosno ko je lice iz CZSR koje je odgovorno, ali odgovor nije stigao. Prenosimo vam prethodni odgovor:

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dva puta procenili da rizik ne postoji

„Grupa za koordinaciju i saradnju, koja je formirana pri nadležnom tužilaštvu u Čačku, vršila je tri puta procenu rizika od ponavljanja nasilja u porodici – prvi put je procenjen srednji rizik, a zatim dva puta da ne postoji rizik. Zaštitnik građana smatra da grupa nije u obzir uzela sve faktore rizika, odnosno da određeni rizici nisu uzimani u obzir na valjan način, a naročito podatak da se radi o licu koje je više puta krivično i prekršajno gonjeno. Shodno tome, ni planirane mere zaštite nisu bile adekvatne i nisu potpuno odgovarale stvarnoj opasnosti od ponavljanja nasilja. U preporukama za otklanjanje utvrđenih propusta Zaštitnik građana je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zatražio da izvrši nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Čačku, a od Ministarstva zdravlja da obezbedi buduću saradnju zdravstvenih ustanova sa svim organima iz sistema zaštite od porodičnog nasilja“, naveli su u odgovoru i dodali:

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je zatim, postupajući po preporuci Zaštitnika građana, izvršilo nadzor nad radom CSR Čačak u okviru kojeg je utvrdilo propuste u radu ovog organa i naložilo, između ostalog, direktoru tog centra da pokrene postupak kojim bi se utvrdilo da li ima disciplinske odgovornosti u postupanju stručnih radnika centra“, zaključuju za naš portal.

Podsećamo Ilija Glišović (23) ubio je 8. aprila, pre dve godine u porodičnoj kući u naselju Atenica kod Čačka majku Snežanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87). On je uhapšen sutradan oko 9.30 sati.

Bonus video: Privođenje osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić na saslušanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare