Foto:Nemanja Jovanović/Ivan Dinić/Nova S

Pre tačno dve godine desetak naoružanih pripadnika BIA uhapsilo je radnika “Krušika” Aleksandra Obradovića, koji je medijima dostavljao informacije o mogućim malverzacijama u poslovima sa izvozom oružja, a koje su se dovodile u vezu sa ocem Nebojše Stefanovića. Od tada se život Obradovića u korenu se promenio - u tabloidima progranjan, na poslu suspendovan, sa platom od oko 15.000 dinara... Istraga, koja se vodi samo protiv njega, već godinu dana je u “završnoj fazi”.

“Preduzimanje dokaznih radnji u navedenom predmetu se nalazi u završnoj fazi”, kaže za list “Nova” tužilac za visokotenološki kriminal Branko Stamenković, od koga smo isto čuli i godinu dana ranije, na prvu godišnjicu hapšenja Obradovića…

Upitan da li će i kada u ovom slučaju biti podignuta optužnica, Stamenković navodi da će nakon analize rezultata sprovodenih radnji Tužilaštvo doneti odluku.

“Trajanje dokaznih radnji zavisi od broja dokumenata i dokaza koji se prikupljaju i analiziraju, a kojih je u ovom predmetu nekoliko desetina hiljada. O daljim javnotužilačkim odlukama javnost će biti blagovremeno obaveštena”, završava nadležni tužilac.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović je uhapšen gotovo u tajnosti, uz muk i ćutanje njegovih kolega, koje su bile prisutne kada su “upali” pripadnici BIA. Dvadesetak minuta trajalo je ispitivanja „za koga radi“, „koliko ga plaćaju“ i „ko ga je vrbovao“, da bi potom došli policijski inspektori za visoko tehnološki kriminal, preuzeli računare u njegovom stanu i odveli ga u glavnu policijsku stanicu u Beogradu.

O njegovom hapšenju javnost je bila obaveštena tek posle 20-tak dana, nakon što je o tome pisao NIN. Taj nedeljnik je objavio da je uhapšena osoba koja je medijima dostavila informacije da je otac tadašnjeg ministra policije Branko Stefanović umešan u trgovinu oružjem, o čemu je prethodno pisao međunarodni portal Arms voč.

“Oružje privilegovano kupovali GIM, firme Slobodana Tešića…”

Aleksandar Obradović je ispričao da je grupa privilegovanih kupaca oružja u “Krušiku” četiri godine imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cena proizvodnje oružja.

„To su firma GIM (čiji je pravni savetnik bio Branko Stefanović), firme Slobodana Tešića, firma iz UEA koja ima svoje predstavništvo u Srbiji i još jedna beogradska firma“, rekao je on.

Gotovo mesec dana trajalo je i ćutanje Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal, da bi na kraju saopštilo da se protiv radnika Krušika vodi postupak za odavanje poslovne tajne. U zatvorskom i kućnom pritvoru Obradović je proveo dva meseca.

Za to vreme tapka u mestu postupak o mogućim malverzacijama u “Krušiku”, u poslovima sa izvozom oružja, o kojima je govorio Obradović. Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) njegove navode počelo je da ispituje tek u novembru 2019, a kako su nam rekli u tom tužilaštvu, ovaj slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

“VBA i BIA su dostavile svoje izveštaje, a MUP po našem zahtevu i dalje MUP prikuplja informacije i dokaze o ovom slučaju”, kažu za list “Nova” u TOK-u.

BONUS VIDEO: Stefanović i Kokeza u susretu sa osuđivanim Radovcem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar