Ilustracija Foto: N1

Demokratska stranka (DS) upozorila je danas da će tumačenjima zakona koji regulišu pitanje naplate bankarskih usluga a koje su predložili poslanici Srpske napredne stranke (SNS), sudovi u Srbiji biti naterani da presuđuju u korist banaka u sporovima u kojim ih građani tuže za nezakonitu naplatu provizija.

Iz DS su ocenili da je u pitanju „nov pokušaj vladajućeg režima da opljačka građane Srbije i suspenduje sudsku vlast u zemlji“.

Pročitajte još:

„Predloženim tumačenjima zakona o obligacionim odnosima, zaštiti potrošača i zaštiti korisnika finansijskih usluga, naknadno se legalizuje naplata troškova obrade kredita i drugih bankarskih nameta koji su u dosadašnjim presudama Vrhovnog kasacionog suda i ostalih sudova odbačeni kao nezakoniti“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da bi usvajanjem predloženih tumačenja, izvršna vlast „praktično preuzela nadležnosti sudova i sebi dala pravo da tumači zakone, čime bi pogazila načelo podele vlasti i sve ostale ustavne i pravne principe na kojim počiva savremena država“.

„Na osnovu tendencioznih tumačenja postojećih zakona, građani bi izgubili oko 200.000 sudskih sporova u kojim traže naknadu za nezakonito naplaćene usluge od strane banaka, a građani koji su te sporove već dobili morali bi da vrate novac naplaćen od banaka i još da plate sudske, advokatske i ostale troškove sudske parnice“, naveli su iz DS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar