Društvo sudija Srbije zatražilo od VSS zapisnike sa sednica

Hronika 17. dec. 202016:25 > 16:26
Podeli:
Ilustracija Foto:Vesna Lalić

Društvo sudija Srbije zatražilo je od Visokog saveta sudstva audio zapise sa sednica održanih 11. i 16. decembra 2020. godine, kao i zapisnike sa tih sednica u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopšteno je danas.

Kako se navodi, audio zapise su zatražili zbog uznemirujućih napisa u medijima o tome da su pojedine sudije, članovi Visokog saveta sudstva napustile sednicu Saveta zbog neslaganja sa radom Visokog saveta sudstva na jednoj od tih sednica.

Dodali su kao razlog za dostavljanje zapisa i činjenice da na internet stranici Visokog saveta sudstva nedostaju zapisnici sa poslednjih šest sednica počev od septembra 2020. godine, kao i da nedostaju zapisnici sa sednica od 4. i 11. aprila 2019. godine na kojima je Savet odlučivao o predlaganju kandidata za Ustavni sud.

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da radi transparentno, „umesto da se o dešavanjima na sednicama Saveta i uopšte o radu Saveta saznaje iz medija ili iz zapisnika sa sednica Saveta objavljenih sa više nedelja ili meseci zakašnjenja“.

„Društvo sudija Srbije predočava Visokom savetu sudstva da nije uputno da izbegava transparentnost, jer mu ona omogućava da obavlja svoju ustavnu funkciju kvalitetno i suštinski, odnosno da njegovi članovi i Savet sam budu nezavisni i samostalni, jer samo takvi oni mogu da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija i sudova“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar