Foto: Printscreen/YouTube/iVideo

"Glamurozne" pljačke, koje su zadale muke istražiteljima širom Evrope, definitivno su glavna karakteristika grupe kradljivaca dragulja, "Pink pantera". Pomenuta banda dobila je ime davne 2007. tokom istrage više od 100 pljački zlatara širom Evrope, kojima je jedna stvar bila zajednička - u svakoj od njih makar jedan lopov bio je sa teritorije bivše Jugoslavije.

Pomenuta banda i dan danas „operiše“ širom Evrope, a vinovnici su više stotina pljački zlatara. „Pink panteri“ slove za strah i trepet za svakog vlasnika juvelirnice, ali i za policiju koja im teško ulazi u trag.

Pročitajte još:

Poznato je da je ova grupa operisala po celoj Zapadnoj Evropi, ali i svetskim finansijskim centrima, gde su uspeli da ukradu nakit vredan više od 500 miliona dolara. Na njihovoj meti su bile zlatare i draguljarnice u Monaku, Italiji, Francuskoj, Britaniji, Dubaiu, Japanu, a „pokupljeni“ su milioni u dragocenostima.

Pljačke koje izvode bile su toliko spektakularne da su se članovi ove bande neretko u javnosti nazivani i „pljačkašima umetnicima“.

O ovoj grupi postoji dosta informacija, a ono što je izvesno jeste da su pažnju svetske javnosti prvi put privukli 1993. godine, kada su u Londonu iz jedne juvelirnice ukrali dijamante vredne 575.000 funti.

Jedna od najpoznatijih pljački koju su „Pink panteri“ izveli bila je 14. decembra 2008. godine, kada su u 60 sekundi obavili sav posao.

Foto: printscreen Dosije

Tada su u juvelirnicu „Heri Vinston“, u blizini Jelisejskih polja, ušla četvorica muškaraca, od kojih su trojica bili prerušeni u žene, sa perikama, naočarama za sunce i širokim šalovima. Ovi napadači imali su ručnu bombu i pištolj. Znali su imena svih 15 zaposlenih, ali i gde su se tačno nalazili najjvredniji primerci „Herija Vinstona“. Iz radnje su izašli sa nakitom vrednim 80 miliona evra, što se u Francuskoj tada smatralo najvećom pljačkom u istoriji njihove zemlje.

Pročitajte još:

Svedoci su izjavili da su napadači govorili francuski, sa jakim srpsko-hrvatskim naglaskom.

„Pink Panteri“ nisu radili samo na prostoru Evrope, već i u dalekom Japanu, gde su 2004. godine izveli jednu od najspektakularnijih pljački, kada su odneli između ostalog i čuvenu ogrlicu „Kontesa od Vandroma“ sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, procenjene vrednosti od 25 miliona dolara.

Sredinom 2007. godine, u tokijskom kvartu Ginza, Pink Panteri su ponovo napali, i to samo stotinak metara od draguljarnice „Le supre – diamant couture de Maki“, odakle su tri godine ranije odneli pomenutu ogrlicu. Ovu pljačku izvela su dva maskirana muškarca, koja su u sred bela dana upali u juvelirnicu, suzavcem onesposobili prodavce, a zatim čekićem razbili bravu staklene vitrine u kojoj je bio nakit.

Uletanje autom u zlataru

Ipak, možda još spektakularnija pljačka dogodila se aprila 2007. godine. Pomenuti pljačkaši uleteli su kolima u zlataru u Dubaiju i odneli plen vredan 11 miliona dolara. Tada su četiri „Pantera“, u aprilu 2007. godine, sa dva automobila ušli u tržni centar „Vafi“ u centru Dubaija.

Jedan automobil parkirali su pored draguljarnice „Graf“, dok su drugim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su istrčali maskirani muškarci, koji su uletela u zlataru i za samo 90 sekundi odneli dva džaka puna nakita, pisao je ranije naš portal.

Foto: Printscreen/YouTube/Online TV Kriminalis

Pre nekoliko godina ponovo su se našli u žiži pažnje javnosti. Oni su 2015. godine u Londonu probušili debeo betonski zid trezora u Gardenu, odakle su odneli dragulje i novac u vrednosti od 201 miliona funti. Tada je Skotland jard objavio fotografiju ogromne bušilice, pomoću kod su probušili rupu u metar debelom zidu od armiranog betona, i raspisao nagradu od 20 hiljada funti za adekvatnu informaciju o pljačkašima.

Foto: Printscreen/YouTube/Online TV Kriminalis

Lopovi su tada ušli u zgradu preko okna za lift, pošto su neutralisali sofisticirani sistem bezbednosti.

Tri godine kasnije, tačnije 2018., izveli su još jednu pljačku. Tada su dva Srbina i tri Hrvata uspeli da opljačkaju nakit iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija vrednog tri miliona dolara vrednih dragulja iz Duždeve palate u Veneciji.

Bivša košarkašica o kriminalu

Jedan od osnivača „Pink pantera“ je Cetinjanin Rajko Čaušević, koji je istražnim organima konačno dolijao prošle godine. On je priveden u Nemačkoj, a u toj zemlji teretio se za niz krađa.

Olivera Čirković Foto: printscreen tv happy

Sa druge strane, nekadašnja košarkašica Olivera Ćirković je najpopularnija srpska „Pink Panterka“. Ona je svoju kriminalnu karijeru ispričala u knjizi.

Prvi put je uhapšena na Kritu 2006. godine jer je organizovala pljačku zlatare, zbog koje je robijala dve i po godine. Nakon toga, „karijeru“ je nastavila u pomenutoj ozloglašenoj organizaciji.

Takođe, ubijeni Milan Ljepoja iz Niša, koga su decembra 2020. likvidirali članovi klana Veljka Belivuka, bio je „Pink panter“.

Foto: Printscreen YouTube Video

Ljepoja je bio označen kao pripadnik kriminalne grupacije „Pink Panter“ koji je bio jedan od aktera spektakularne pljačke izvedene u Dubaiju.

I Aleksandar Šarac, koji je ubijen 2020. godine u garaži TC Ušće na Novom Beogradu, bio je pripadnik pomenute grupe. Sumnjičio se za pljačku u Milanu u Italiji.

BONUS video: Pink panteri – balkanski pljačkaši koji ne poznaju granice 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar