Foto: Nova.rs

Vođa navijača Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su u velikoj akciji MUP i BIA prošle godine, ali je javnost do danas ostala uskraćena za objašnjenje kako je najuticajnija navijačka frakcija, koja je godinama unazad povezivana sa državnim aparatom, najednom postala državni neprijatelj broj 1. Portal Nova.rs u trećem tekstu o navijaču sa Banjice, ozloglašenom ubici koji je kasapio svoje žrtve, a koji će danas sesti na optuženičku klupu, otkriva kako je državni vrh odlučio da Belivuka, ipak, pusti niz vodu.

Samo nekoliko meseci nakon što je došao na čelo srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), može se reći da je to bio i njegov prvi „policijski“ zadatak, aktuelni ministar Aleksandar Vulin započeo je akciju koja je rezultirala hapšenjem Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih saradnika u februaru 2021. godine. O spektakularnom hapšenju Belivuka oglasio se ceo državni vrh, pa čak i oni po čijem nalogu je pomenuta grupa delovala duži niz godina.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Godinama unazad istraživački portali u Srbiji pisali su o delovanju Belivukove grupe, ali i u uslugama koje su činili za vlast – prestanak negativnog skandiranja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tribinama, obezbeđivanje njegove inauguracije, rasturanje demonstracija građana, rušenje u Savamali..

Ipak, nešto je krenulo po zlu. Kako otkriva portal Nova.rs, „šumovi“ na komunikaciji između državnog vrha i Belivuka počeli su mnogo pre hapšenja.

Defitinivno prekretnica u odnosu Belivuka sa državnih vrhom bilo je ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine na šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu.

Ubistvo na šinama, Vlastimir Milošević, 27. marta, Veljko Belivuk, Marko Miljković
Foto: N1/Facebook/Prinstcreen/Tv Pink

Ubrzo nakon zločina Belivuk se našao u pritvoru u kome je proveo 11 meseci zbog sumnje da je direktni izvršilac likvidacije. Na optužnici je iznenada postao saučesnik da bi nakon postupka bio oslobođen krivice. Međutim, kada se ponadao da će konačno izaći na slobodu – sproveden je u kućni pritvor da odsluži kaznu za prebijanje obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure.

Po izlasku iz pritvora, Belivuk nije zatekao stanje poput onog pre hapšenja. Nezadovoljan zatečen stanjem nastojao je povrati svoju poziciju na tribini, ali u gradu, po svaku cenu.

Pročitajte još:

Počelo je masovno reketiranje javnih ličnosti, došlo je do nekoliko otmica, a Belivuk je polako počinjao da vraća svoju moć. Sa povratkom moći, počeo je i da je širi, sve dok pojedincima to nije zasmetalo.

„Principi“ su ubrzo postali najjača navijačka grupa u Srbiji, a u međuvremenu, vođa te frakcije postao je jedan od čelnika pančevačkog fudbalskog kluba „Dinamo“.

Sa druge strane, na društvenim mrežama, s vremena na vreme, pojavljivali su se i snimci gde je Belivuk demonstrirao svoju moć nad vođama drugih navijačkih grupa Partizana, terajući ih da kažu da su „Principi“ jedina „ispravna stvar“. Reketiranje vlasnika klubova, primat u poslovima obezbeđenja i droge, bili su sve jačeg intenziteta.

Nije prezao ni od čega. Praktično, otrgao se kontroli, te je bilo gotovo nemoguće sakriti krivična dela koja su činili pripadnici njegove grupe. Nekoliko nestanaka muškaraca, a za koje je naknadno utvrđeno da su ubijeni, gotovo da je bilo nemoguće sakriti od očiju javnosti.

Upravo tada kreće Belivukov sunovrat, koji je rezultirao hapšenjem početkom februara prošle godine. Lisice su mu stavljene, a pripadnici policije su paradirali šetajući ga po stadionu „Partizana“ dok je vršen pretres objekta.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupi Belivuka stavlja se na teret niz monstruoznih likvidacija, a u optužnici na nekoliko stotina strana ne navodi se nijedno ime iz vrha policije i države, iako je jasno da delovanje optuženih navijača nije billo moguće bez pomoći.

Ipak, iako su odgovori na mnogobrojna pitanja izostali, država je još jednom pokazala da iznad ne može da bude niko, ali i da njeni vojnici uvek moraju da joj služe.

BONUS video: Sve žrtve Belivukovog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar