Darko Šarić Foto:TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Profimedia, TANJUG/ JADRANKA ILIC

Darko Šarić uhapšen je danas u velikoj akciji srpske policije u saradnji sa Evropolom i Eurodžastom. Eurodžast (Eurojust) je agencija Evropske unije koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima među agencijama država članica, Srbija je sa ovom agencijom potpisala Sporazum o saradnji 2019. godine.

Eurodžast i Evropol su agencije Evropske unije za koordinaciju, čiji su temelji postavljeni pre dvadeset godina na samitu evropskih lidera u Finskoj. Eurodžast sarađuje sa nacionalnim vlastima u borbi protiv širokog spektra teških i složenih prekograničnih zločina koji uključuju dve ili više zemalja. Agencija predvodi pravosudni odgovor na rastuće pretnje u Evropi, omogućavajući državama članicama da budu korak ispred kriminalaca, uglavnom se fokusirajući na organizovane kriminalne grupe.

Srbija je sa ovom agencijom potpisala Sporazum o saradnji 2019. godine, koji je omogućio unapređenje operativne i strateške pravosudne saradnje, kao i razmenu informacija i dokaza.

Sporazum su potpisali tadašnja ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i predsednik Eurodžasta Ladislav Hamran.

Policija ispred kuće Darka Šarića Foto: E-Stock_Caslav_Vukojicic

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da će uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala biti ključni parametar u proceni spremnosti zemlje za članstvo u EU-

„Ohrabrujem obe strane da u potpunosti iskoriste ovaj sporazum. Postavljanje srpskog oficira za vezu u Eurojust nesumnjivo će uvelike olakšati ovu saradnju. Srbija bi trebalo da nastavi sa jačanjem napora da obezbedi poštovanje zahteva EU u ovoj oblasti“, upozorila je tada Norčič Štamcar, dok je tadašnja ministarka pravde istakla da Srbija deli vrednosti EU i ima iste ciljeve kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala.

Foto: Nova.rs

„Potpisivanjem sporazuma sa Eurodžastom Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, posebno imajući u vidu da kriminal i kriminalci ne poznaju nacionalne granice. Bliska prekogranična saradnja i delotvorna razmena informacija između nadležnih srpskih organa sa kolegama iz Evrope, od suštinskog su značaja za efikasnu i odlučnu borbu protiv kriminala“, istakla je ministarka Kuburović.

Predsednik Eurodžasta rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja sa jednim od ključnih partnera agencije na Zapadnom Balkanu, uz ocenu da će čvršće veze pomoći u tome da Evropa bude bezbednija.

„Srbija može imati koristi od mehanizama Eurodžasta, koji se koriste u praksi za saradnju u krivičnom gonjenju u predmetima teškog prekograničnog kriminala. Saradnja i uzajamno poverenje mogu dovesti do uspešnije borbe protiv kriminala u regionu“, istakao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Potpisivanje sporazuma znači da Srbija može da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope. Sporazum takođe otvara mogućnost imenovanja tužioca za vezu u Eurodžastu u bliskoj budućnosti radi unapređenja saradnje.

Ovom saradnjom došlo je do hapšenja Darka Šarića, što je potvrdio i MUP Srbije.

„Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal“, navodi se u saopštenju policije.

Eurodžast je do sada potpisao Sporazum o saradnji sa tri države Zapadnog Balkana – Severnom Makedonijom (2008), Crnom Gorom (2016) i Albanijom (2018).

Sve o padu klana Darka Šarića čitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare