Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kao vođa organizovane kriminalne grupe, koja se tereti za najteža krivična dela označen je Darko Šarić i uhapšen u međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije. Šarićevo ponovno hapšenje iznenadilo je javnost, s obzirom da je nedavno pušten u kućni pritvor, nakon skoro 8 godina provedenih iza rešetaka. Šarić se 2014. iznenada predao srpskim vlastima, a pregovori koji su prethodili tome i dan danas su misterija.

U akciji uhapšeni su D. Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi OKG D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga. Reč je o Darku Šariću, huliganu Urošu Radovanoviću (Mišiću, promenio prezime) i Dejanu Lazareviću. Lazarević je, inače, advokat Šarića u svim postupcima pred srpskim sudovima.

Velika akcija policije podigla je veliku prašinu u javnosti, jer se Šariću, kojem se sudi za šverc kokaina i pranje novca, sada na teret stavljaju još teža krivična dela kao što je teško ubistvo. Šarić se sada sumnjiči za likvidaciju Milana Milovca.

Pročitajte još:

Ipak, ova akcija je nesumnjivo podsetila javnost na Šarićevu predaju, kada je 18. marta 2014. godine, oko 8:50 na beogradski aerodrom sproveden narko-bos iz Pljevaja, za kojim je bila raspisana poternica. Sa aerodroma je sproveden u PU Beograd, gde mu je utvrđen identitet, a potom je upućen u Specijalni sud. Predaji, tada najtraženijeg, begunca prethodio je pregovarački proces, nakon što je Šarić preko advokata ponudio bezuslovnu predaju, a do danas nije poznato ko je tačno učestvovao u pregovorima, ali i kakav je dogovor napravljen.

Počela je neka vrsta pregovaračkog procesa, da bi rano ujutru 18. marta 2014. godine Šarić stigao na beogradski aerodrom. U kojim se tačno zemljama krio, do danas nije poznato. Nije ni poznato koji je dogovor Šarić napravio sa srpskim vlastima tokom pregovaračkog procesa.

Tadašnji ministar pravde Nikola Selaković istakao je da je predaja Šarića veliki dan za ceo svet. Lociran je u Latinskoj Americi, nakon čega je usledio kontakt srpskih vlasti i njegovog advokata.

„Na osnovu tih kontakata, da bi se izbeglo krvoproliće, da bi se izbegle žrtve do kojih bi, po svojoj prilici prilikom hapšenja moglo da dođe, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Republike Srbije. Ponavljam, ponuđena je bezuslovna predaja, predaja u kojoj nisu zahtevani nikakvi ustupci u korist okrivljenog. Ono što je okrivljeni Darko Šarić jeste da mu se, pre dolaska u Srbiju, omogući kontakt sa njegovim braniocem, majkom i sinom. To je i učinjeno“, rekao je Selaković na konferenciji u Beogradu.

Ipak, ono što do danas nije saopšteno jeste sa kim je tačno Šarić pregovarao o predaji, kao i da li je nešto dogovorio zauzvrat. Od samog početka u javnosti se sticao utisak da je gotovo nemoguće da je Šarić, tada označen kao jedna od vodećih figura na svetskom tržištu narkotika, odlučio da se preda bez ikakvih zahteva.

Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sumnje su bile još veće s obzirom na činjenicu da se toliko dugo krio i da je godinama uspešno izbegavao pravdu. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se predao uz objašnjenje da se atmosfera u društvu popravila i da veruje da će imati fer suđenje.

Podsetimo, od početka Šarićeve predaje, spekulisalo se o kakvom se dogovoru radi, ali su se i javljali navodi da je dogovor koji je postigao Šarić značio da „dobije 12 godina zatvora“, a da ga puste nakon 7 godina, što se praktično i dogodilo.

Sa druge strane, niko nije očekivao da će Šarić nepuna tri meseca nakon dolaska u kućni pritvor, biti ponovo uhapšen. Grupa, čiji je vođa, tereti se da je izvršila krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

BONUS VIDEO: Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare