Porodica Đokić, Djokić, osumljičeni Goran Džonić
Foto: Facebook/goran.dzonic/Privatna arhiva

Način na koji su 27.septembra 2021.godine brutalno likvidirani Goran (57), njegova supruga Gordana (56) i ćerka Lidija Đokić (26) iz Aleksinca, za šta je posle petnaestomesečne istrage optužen penzionisani vatrogasac Goran Džonić iz Moravca, pokazuje da žrtve nisu imale nikakvu šansu da prežive, saznaje „Blic“.

Kako se navodi u optužnici u koju je “Blic” imao uvid, Džonić je optužen da je prvo ubio brata od tetke Gorana Đokića dok su još sedeli u automobilu tako što mu je ispalio hitac u slepoočnicu. Ulazna rana metka je bila sa leve strane predušnog predela glave a metak je načinio povredu koja je bila, kako stoji u optužnici, bezuslovno smrtonosna. Džonić je optužen da je potom pucao sa po dva metka u Gordanu i Lidiju. Gordanu je jedan metak pogodio u srce, nanevši joj bezuslovno smrtonosnu povredu, dok joj je ubica drugi hitac ispalio u slepoočnicu. Lidiju je jedan metak pogodio u grudni koš a drugi u potiljak, nanevši joj, kako stoji u optužnici, “tešku povredu opasnu po život na granici sa bezuslovno smrtonosnom povredom”.

Porodica Đokić Foto:privatna arhiva/Nova.rs

„Nakon toga je njihova tela pored jame u okviru platoa gorivom polio, zapalio i gurnuo u jamu, a zatim vozilom marke „pasat“ krenuo ka selu Tešica i preko Južne Morave došao do mesta zvanog Vladine bare gde je u vozilu pronašao i oduzeo strani novac u ukupnom iznosu od 160 američkih dolara u apoenima od po jedan dolar, domaći novac u iznosu 1.380.000 dinara u različitim apoenima, 27.130 eura u različitim apoenima, 3.940 švajcarskih franaka u različitim apoenima i 1.690 američkih dolara u različitim apoenima, pa je vozilo zapalio“, stoji u optužnici VJT Niš.

Džonić se zatim se vratio u Moravac i u kući u izgradnji u Moravcu na magistralnom putu br. 217 koju je renovirao za sina, sakrio novac. U kupatilu je ostavio 160 dolara, u pomoćnoj prostoriji pored kuće u beloj kutiji 768.000 dinara, a u voćnjaku iza kuće 612.000,00 dinara, 3.940 švajcarskih franaka, 1.690 dolara i 17.130 evra zakopavši ovaj novac ispod drveta, dok je 10.000 evra na ime pozajmice vratio rođaku. Prema navodima optužnice, zločin je počinio iz koristoljublja, u nameri da dođe do novca koji mu je bio potreban da vrati pozajmicu od 10.000 evra uzetu radi kupovine, renoviranja i dogradnje kuće kako bi u njoj živeo njegov sin.

Pratio kretanje Đokića

On je optužen da je zločin izvršio 27.septembra godine u periodu od 00.22 do 03.05 časova, u ataru sela Moravac kod Aleksinca, znajući da Đokić ima menjačnicu u i u uverenju da deo novca koji koristi za menjačke poslove nosi sa sobom ili drži u svom putničkom motornom vozilu marke „foklsvagen pasat“.

Pročitajte još:

Zbog toga je pratio njegovo kretanje te kada je dana 26. septembra 2021. godine video da je pomenutim automobilom Đokić sa suprugom I ćerkom došao u posetu svojoj majci i znajući da će se oni iste večeri automobilom vratiti u stan u Aleksincu gde su živeli, odlučio je,navodi se u optužnici, da ih u povratku zaustavi, a potom liši života i oduzme novac. Prema navodima optužnice on je u toj nameri oko ponoći otišao do dela puta od pružnog prelaza do raskrsnice gde se ulica ukršta sa magistralnim putem br. 217 Aleksinac – selo Tešica, a gde ga je Đokić video i zbog rodbinskih veza i odnosa poverenja zaustavio svoj automobil, te je okrivljeni ušao u automobil, seo na zadnje sedište iza vozača i izvadio pištolj marke „Pietro Beretta Gardone V.T. – Mod. 34“ koje je neovlašćeno nabavio, držao i nosio. Oružje je odmah uperio u pravcu oštećenih I naveo Đokića da sa magistralnog puta Aleksinac – Tešica automobilom siđe na zemljani put pored osnovne škole u Moravcu koji put vodi ka reci Južnoj Moravi i ode do šljunkom posutog platoa u blizini napuštene separacije. Kako stoji u optužnici tu je pucanjem iz tog oružja lišio života svo troje oštećenih.

Preti mu doživotni zatvor

Džonić se tereti da je izvršio izvršio krivično delo teško ubistvo iz čl. 114 st. 1 tač. 11 u vezi tač. 5 KZ u sticaju sa krivičnim delom Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 4 u vezi st. 1 KZ. Za ovo krivično delo zaprećena je i najteža kazna – doživotnog zatvora.

Goran Džonić Foto/printscreen/faceboo/goran.dzonic

Džonić se tereti I da je posedovao minuciju koja je pronađena u njegovoj kući I u pomoćnom objektu kuće u izgradnji pored magistralnog puta koju je sređivao za sina. Pronađeno je ukupno oko 120 metaka raznog kalibra čime se tereti i da je počinio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 1 KZ . Suđenje Goranu Džoniću počeće 22.februara u 12.30 časova za kada je zakazano pripremno ročište.

Lažno optužio Jojke

Džonić je tokom istrage pokušao da prebaci ogovornost za zločin na braću Kostadina i Aleksandara Miloševića, poznatih kao braća Jojke, koji su, kao i Milan Džonić, prvi sin Gorana Džonića, u martu su pušteni iz pritvora jer ih ni grafološko veštačenje ni drugi dokazi prikupljeni u istrazi ne povezuju sa zločinom. Na kraju je obustavljena istraga i protiv Stefana Džonića koji je najduže bio u pritvoru, jer je ustanovljeno da nema njegove krivice za pomaganje u izvršenju dela. Svi dokazi, kako je “Blic” pisao, za sada povezuju samo Gorana Džonića.

Čvrsti dokazi

DNK Gorana Džonića je na novcu i vreći sa 40.000 evra, iskopanoj iz voćnjaka kao i na pištolju koji je nađen sakriven nakon što je on ispričao policiji gde se nalazi a za koji je balističkim veštačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić. Sigurnosne kamere u Tešici snimile su „pasat“ Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u dva časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva časa kasnije istim putem.

Snimljen je kako sipa gorivo u kantu na dan nestanka Đokića, a istog dana je bio i u Tešici kraj mesta gde je kasnije nađen zapaljen pasat… Jedan mladić posvedočio je da je 26.septembra oko 15 časova dovezao Džonića iz Tešice jer je navodno kod majstora ostavio motor ali je proverom je utvrđeno da je motor bio na popravci još u avgustu pa se sumnja da ga je Džonić dovezao na mesto gde će zapaliti pasat kako bi se njime vratio kući. Metalostrugar iz Moravca je posvedočio da je Džoniću pomogao da napravi navoj za metalni deo za koji se ispostavilo da je prigušivač, a dve nedelje nakon zločina naprasno je rođaku vratio dug od 10.000 evra. I plac na kojem se nalazi Stefanova kuća, a na kojem je pronađen zakopan novac, nalazi se u vlasništvu Gorana Džonića.

BONUS VIDEO: 40 dana od ubistva Đokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar