Porodica Đokić, Djokić, osumljičeni Goran Džonić
Foto: Facebook/goran.dzonic/Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo zatražilo je u optužnici od 7. oktobra ove godine koju je nepravnosnažnim rešenjem potvrdio Viši sud da se Goranu Džoniću izrekne doživotna robija.

Kako je saopštio Viši sud u Nišu on se tereti za teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija. Istom odlukom obustavljena je istraga u odnosu na njegovog sina Stefana Džonića zbog krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija.

Dok je u prethodnim optužnicama koje je Viši sud dva puta vraćao tužilaštvo tražilo samo da se oglasi krivim i osudi po zakonu, ovoga puta tužilaštvo je odlučilo da zatraži da mu se izrekne najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom. U članu 114. KZ kako je okvalifikovano delo za koje se Džonić tereti, navodi se da najstroža kazna preti onom “ko umišljajem liši života više lica a ne radi se o ubistvu na mah, ubistvu deteta pri porođaju ili lišenju života iz samilosti.

Tročlana porodica Džonić nestala je u noći između 26. i 27. septembra prošle godine tokom povratka iz Moravca gde su boravili kod Goranove majke. Njihovo spaljeno vozilo pronađeno je u ataru sela Donja Trnava 2. oktobra 2021. godine a istog dana na obali Morave u ataru Moravca i njihova ugljenisana tela. Zbog njihovog ubistva uhapšen je Đokićev brat od tetke Goran Džonić, njegovi sinovi Stefan i Milan kao i braća Kostadin i Aleksandar Milošević iz Moravca koje je Džonić naveo kao saučesnike. Nakon sprovedene istrage ustanovljeno je da Miloševići nemaju veze sa zločinom pa su pušteni iz pritvora, zatim je pritvorsku jedinicu KPZ napustio i Džonićev sin Milan a nedavno se kući vratio i Stefan. Smatra se da je Džonić familiju likvidrao iz koristoljublja jer je na imanju njegovog sina Stefana pronađeno preko 40.000 evra za koje se veruju da su ukradeni od Đokića koji je u Aleksincu držao menjačnicu.

Ovo je drugi put da tužilaštvo traži najstrožu kaznu od izmena Krivičnog zakonika kojim je uvedena doživotna robija. Prvi put takva kazna je predložena za Ninoslava Jovanovića, zloglasnog Malčanskog Berberina zbog otmice i seksualnog zlostavljanja dvanaestogodišnje devojčice, i ona mu je i izrečena.

Bonus video: Uviđaj u Subotici na mestu zločina gde je čovek ubio suprugu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar