Foto:Vesna Lalić; Shutterstock;Logo

Od juna 2022. godine Advokatska komora Beograda (AKB) ne upisuje pripravnike ukoliko su završili neki od privatnih pravnih fakulteta. Takođe, svi pravnici koji nisu bili upisani u imenik pripravnika AKB, moraće da plate osam puta više nego svoje kolege ako hoće da se nađu u imeniku beogradske komore. Advokatski pripravnik Bogdan Jevremović je to osetio na svojoj koži, a postavlja se pitanje da li AKB, telo koje zastupa ljude koji treba da štite i poštuju zakon, zapravo postupa nezakonito i diskriminiše ljude.

Bogdan Jevremović završio je Pravni fakultet Union u Beogradu, pronašao je i advokata koji je hteo da ga primi kao pripravnika u svoju advokatsku kancelariju i tada je Bogdan, u oktobru 2022. godine, uz svu potrebnu dokumentaciju, otišao u Advokatsku komoru Beograda (AKB), da se upiše kao pripravnik.

Pravda pravosudje lekarska greska
Pravosuđe i lekarska greška Foto:Shutterstock

Tamo ga je sačekao „hladan tuš“. Nezvanično mu je rečeno da „nema šanse“ da bude upisan, jer je završio privatni fakultet. Naime, od juna 2022. godine, AKB ne upisuje pripravnike koji su zvaršili neki od privatnih fakuletata, već samo svršene studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, takozvanog „državnog fakulteta“.

Pročitajte još:

„Takve zahteve čak ni ne razmatraju, niti ih prihvataju, niti odbijaju. To je diskriminatorski i protivzakonito. Završio sam prava na fakultetu koji ima sve potrebne dozvole ministarstva prosvete, tako da ne vidim po kom osnovu AKB može da ocenjuje da li privatni fakulteti ispunjavaju te neke njihove uslove. Da sve bude gore, ta ista AKB upisuje u spisak advokatskih pripravnike ljude koji imaju diplome privatnih fakulteta iz inostranstva“, objašnjava Jevremović.

Foto: Promo

On je rešio sve da istera na čistac, čak je i advokat koji je hteo da ga primi u svoju advokatsku kancelariju otišao do AKB, ali ni to nije pomoglo. Na kraju je Jevremović otišao i upisao se među pripravnike Advokatske komore Kragujevca, bez ikakvih problema.

„Nije mi jasno zašto ne upisuju pripravnike, a recimo, upisuju advokate sa diplomama privatnih fakulteta. Podneo sam 15. decembra prošle godine i disciplinsku prijavu Disciplinskom tužiocu AKB Biljani Kajganić protiv advokata članova Upravnog odbora komore Beograda, ali nisam dobio nikakve reakcije. Žalio sam se i zaštitniku građana, ali, za sada, ni odatle nije bilo nikakvih reakcija“, objašnjava Jevremović.

Iako je uspeo da se upiše među pripravnike Advokatske komore Kragujevca, Jevremovića je sačekao novi „hladan tuš“.

Naime, da bi bio upisan među advokate koji se nalaze na spisku AKB, ukoliko je bio pripravnik u beogradskoj komori, mora da plati oko 500 evra. Ukoliko je bio pripravnik u nekoj drugoj advokatskoj komori na teritoriji Srbije, iznos je čak osam puta veći – 4.000 evra, za mnoge ogromna suma.

Foto: Nova S

„Ja sam, prema mojoj računici, za studije platio oko 8.000 evra, jer ne samo da sam platio školarinu, već sam bio na kazanu kod mojih roditelja koji su me izdržavali. Kada sam najzad hteo da počnem da radim, da zarađujem svoj dinar, to mi je praktično onemogućeno“, objašnjava Jevremović.

Foto: Privatna arhiva

Da cela priča bude još zamršenija, Jevremović je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bez problema upisao master studije i trenutno je u procesu pisanja master rada gde će na „državnom“ fakultetu steći zvanje mastera prava.

Dakle, Pravni fakultet priznaje bez problema diplomu Uniona, koju ne priznaje Advokatska komora Beograda, koja, opet, priznaje samo diplome „državnog“, Pravnog fakulteta.

Pročitajte još:

Da sve bude čudnije, čak i neki ministri u Vladi Republike Srbije, pa i bivši predsednik Tomislav Nikolić kao i nebrojeni direktori javnih preduzeća, mnogi zaposleni po ministarstvima, takođe imaju diplome raznih privatnih fakulteta.

Komora ćuti

Portal Nova.rs kontaktirao je Advokatsku komoru Beograda i poslat je mejl sa pitanjima o proceduri upisa pripravnika koji su završili neki od privatnih pravnih fakulteta.

U utorak je rečeno da će odgovor biti prosleđen u sredu, ali do izlaska ovog teksta nikakav odgovor iz AKB nije stigao.

BONUS VIDEO: Protest advokata ispred Pravnog fakulteta u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare