Marko Jablanović, Aleksandar Vulin i Veljko Belivuk Foto: Privatna arhiva, Ataimages, Vesna Lalić/Nova.rs

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) uvela je sankcije direktoru Bezbednosno-informativne agencije i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu. On je osumnjičen za umešanost u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, kao i širenje ruskog malignog uticaja u Srbiji, a ovo nije prvi put da se aktuelni direktor BIA pominje u kontekstu kriminala.

Vulin, koji se nalazi na čelu jedne od najvažnijih institucija u Srbiji, obaveštajne agencije, u više navrata je dovođen u vezu sa osobama iz krimogene sredine.

Naime, pre nekoliko godina pojavila se vest da je rođeni brat tadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu za rad Aleksandra Jablanovića, Marko, uhapšen zbog sumnje da diluje drogu. U trenutku privođenja on je bio u službenom automobilu ministarstva kojim je tada rukovodio upravo Aleksandar Vulin, a u kome je radio Jablanovićev rođeni brat.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Tokom istrage utvrđeno je da je Jablanović kupio marihuanu i organizovao njen prevoz iz Novog Pazara do Beograda. Droga je bila spakovana u pakete skrivene u bunker u krovu automobila „fijat punto“ koji je vozio optuženi Nihat Preljić. Drugi optuženi Bajram Aličković je navodno vozio ispred njega i obaveštavao ga ima li na putu policije.

Pročitajte još:

Inače, uhapšeni Jablanović se više puta dovodio u vezu s kriminalnim aktivnostima. Na Kosovu je hapšen za nasilje i nošenje oružja, a kako je Blic pisao pre nekoliko godina, Euleks ga ima na mapi dilera.

Marko Jablanović Foto: Privatna arhiva

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2021. godine, Vulin je ponovo povezivan s ljudima iz krimogene sredine. Tada se u medijima pojavila njegova slika u zagrljaju sa navijačem Rada, Vladimirom Kovačevićem, zvanim Kovač. Fotografija možda i ne bi izazvala toliko pažnje u javnosti da nije reč o nekadašnjem vođi navijača FK Rad, koji je bio hapšen za nelegalno nošenje oružja, konkretno automatskog pištolja marke „škorpion“.

Ono što je bilo još čudnije jeste da je u tom trenutku Vulin bio na mestu ministra policije.

Sa druge strane, Kovačević je stari znanac policije. On je krajem prošle godine uhpšen u sklopu istrage vođene protiv kriminalne grupe „Vračarci“, kojoj se na teret stavljaju likvidacije, iznude, zelenašenje.. „Vračarcima“ se na teret stavlja ubistvo navijača Aleksandra Halabrina, a njegova majka Mara Halabrin je od samog početka istrage ukazivala da treba ispitati Kovačevića.

Foto:Nova S

Pre hapšenja u sklopu „Vračaraca“, priveden je 2020. godine i to nakon upada u jednu kladionicu u Beogradu, u kojoj je pronađeno skriveno oružje „škorpion“. Mediji su tada pisali da je upravo kod Kovačevića pronađen pomenuti automatski pištolj.

Vulin se pominjao i u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za sedam likvidacija.

Miljković i Belivuk su ga više puta pominjali.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Vulina je najpre pomenuo Belivuk, rekavši da je mašina za mlevenje mesa, a u kojoj su prema tvrdnjama tužilaštva okrivljeni mleli žrtve, naknadno doneta u vikendicu u Ritopeku, u kojoj su se likvidacije dešavale.

„Mašina je tri do četiri puta veća od dimenzija vrata te prostorije gde tužilac tvrdi da je ona pronađena. Ne može da prođe kroz taj otvor i tu nije pronađena nego je doneta. DNK je mogao da donese bilo ko i da podmetne. Danima su se tamo šetkali forenzičari i ministar Vulin se slikao. Zato tražim da sud pribavi predmet poznat kao „ubistvo na šinama“, pa da vidite šta se tamo radilo sa DNK tragovima. Zamislite šta se tek u ovom slučaju radi“, rekao je Belivuk.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Potom je i Miljković izneo niz nelogičnih izjava, ponovo na račun Vulina.

„Bunker je Vulinov, on je tu uzgajao marihuanu, kao što je to radio u „Jovanjici“. On je napunio mašinu DNK tragovima. I pronađeno oružje je Vulinovo, pa predlažemo da bude svedok i da imamo suočenje ovde“, rekao je Miljković.

Pročitajte još:

Zasad nije poznato o kom se bunkeru radi i da li je reč o onome na Partizanom stadionu, koji su okrivljeni koristili kao „bazu“.

Podsetimo, direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) i jedan od najbližih ljudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića stavljen je na listu sankcija SAD zbog trgovine drogom i umešanosti u međunarodni organizovani kriminal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare