Foto: MUP Republike Srbije

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP jedna od kontroverznih saradnica nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića privedena je danas na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, navodno, zbog sumnje da je uklanjanja dokaza posle ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine. Njenu angažovanost u MUP pratile su brojne kontroverze, najpre zbog neobične biografije, a nadasve povezanosti sa navijačkim grupama, prvenstveno ozloglašenim Veljkom Belivukom.

Dijana Hrkalović, koja je inače doktor psihologije, važila je za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, zbog čega u javnosti nikada nije uživala pretrani ugled, iako je, za razilku od svog šefa i brojnih partijskih saboraca, vlasnik autentične fakultetske diplome i zvanja doktora nauka.

Inače, ubistvo Vlasimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu, 30. januara 2017. godine, za šta je bio osumnjičen Veljko Belivuk, a potom i na suđenju oslobođen, navodno je zbližilo Belivuka i Hrkalovićku. Spletom, u najmanju ruku čudnih okolnosti, Belivuk se izvukao za ubistvo Miloševića, jer su ključni dokazi kontaminirani od strane jednog policajca a sudski veštak je u poslednjem trenutku promenio svoj iskaz. Svedok, radnik gradske čistoće, „nije mogao da vidi lice ubice“. Snimci sigurnosnih kamera postajali su beskorisni. Nijedan od veštaka nije mogao da utvrdi identitet ubice, ali ni visinu, težinu, pa čak ni kog je pola.

Dijana Hrkalović i Veljko Belivuk upoznali su se u vreme dok je južnom tribinom gospodario Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukli iz MUP-a, zbog, kako je soapšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“. Ipak, Hrkalović nakon godinu i po dana koje je provela van javnosti, našla se pod „režimskom paljbom“ tabloida neposredno pred hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe početkom februara ove godine. U MUP, se kao službenik više nije vraćala, već samo u svojstvu građanina, kako bi dala iskaz.

Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Inače, Hrkalović je u policiju došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

Kako je pisao KRIK, Hrkalović je bila partnerka žandarma Nenada Vučkovića zvanog Vučko, jednog od uticajnih ljudi u policiji za koga je otkriveno da je bio veoma blizak kriminalnoj grupi ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

KRIK je otkrio da je srpska policija dok je Dijana Hrkalović bila na visokim pozicijama u MUP-u hapsila uglavnom „škaljarce“, dok su „kavčani“ retko završavali iza rešetaka.

U vreme njenog mandata, u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a stepen rešenih slučajeva ostao je na niskom nivou.

Kriminalni obračuni eskalirali su 2015. godine – kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije „Crna knjiga“.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova nekoliko puta su pokušavali da situaciju predstave boljom tako što su manipulisali statistikom. Podaci, međutim, govore da je u poslednjih pet godina, koliko je Hrkalović u MUP-u, 78 osoba likvidirano u kriminalnim obračunima, a da je rešeno tek pet slučajeva, pisao je KRIK.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U nekoliko navrata policajci su prijavljivali Hrkalović da krši zakon.

Policajac Dejan Tripković prijavio je 2015. godine Hrkalović da je kao zamenica šefa kabineta ministra policije naredila da policijsko Odeljenje za poslove bezbednosti pri kabinetu nezakonito prati novinare, među kojima novinarku lista „Alo“ Svetlanu Vojinović. Kako je Tripković naveo u krivičnoj prijavi, izveštaji o praćenju išli su lično Dijani Hrkalović. Zamenik tužioca za organizovani kriminal Željko Jočić odlučio je da ne pokrene istragu i odbacio krivičnu prijavu navodeći da nema dokaza koji bi potkrepili ono što u njoj piše.

Godinu dana kasnije dvojica policajaca podnela su krivičnu prijavu protiv nadređenih, među kojima i Dijane Hrkalović, jer su navodno policajce iz Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje angažovali u nelegalnim operacijama, među kojima je i poseta Potočarima tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, koji su podneli prijavu, naveli su da su ovom skupu prisustvovali bez legitimacija, a tek naknadno su saznali da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili na zadatku u Srbiji. Njihova prijava je odbačena, a oni su potom optuženi da su iznošenjem informacija u javnost o akciji u Potočarima odali službenu tajnu i zbog toga im se sudi.

U maju 2012. na Pančevačkom mostu u Beogradu prebijen je Dejan Vukićević, aktivista stranke „Udruženje pravda i pravo“, a među napadačima na njega i stranačke kolege imenovao je Dijanu Hrkalović.

U izjavi koju je dao policiji Kovačević je naveo da je njega i kolege napalo pet muškaraca i jedna žena dok su na mostu, nakon performansa, pakovali stranački baner u automobil. Ispričao je da je njegovom kolegi prišla ženska osoba koja se zove Dijana Hrkalović i pokušala da otme baner. Pošto mu je kolega prebacio baner, jedan od petorice muškaraca sa kojima je Hrkalović došla na most, mu je prišao i udario ga glavom.

Nakon događaja je pozvana policija, ali nije poznato da li je Hrkalović pozvana da da izjavu.

Hrkalović je saslušana 1. marta ove godine, u danima kada su je mnogobrojni tabloidi „razvlačili“ zbog povezanosti Veljka Belivuka, zbog ugrožavanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Hrkalović je, kako je potvrdio tada njen advokat, saslušana bez da je tužilaštvo to zatražilo.

Negirala je bilo kakvu vezu sa tim, i upitana je, a kako je NIN svojevremeno pisao, da li je učestvovala u planiranju otmice ili ubistva Aleksandra Vučića ili bilo koga iz njegove familije.

„Bože sačuvaj, ne! Ja jako cenim i poštujem predsednika i njegovu porodicu“, bio je odgovor bivše državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović na pitanje pripadnika SBPOK da li je učestvovala u planiranju otmice ili ubistva Aleksandra Vučića ili bilo koga iz njegove familije, pisao je ranije nedeljnik NIN.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Hrkalović je saslušana i pre nekoliko dana u svojstvu građanina, a službena beleška koja je sačinjena o tom događaju označena je sa „strogo poverljivo“.

BONUS VIDEO: Borović: A šta je sa predmetima Hrkalović, Kokeza i prisluškivanje?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare