Foto:Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

Dan nakon požara u Kineskom tržnom centru svako radi svoj posao. Policija i tužilaštvo su obavljali uviđaj na zgarištu u novobeogradskom Bloku 70, Kinezi su stajali u redu da ih policija pusti da pokupe robu koja nije uništena, dok pojedini njihovi sunarodnici koje nije pogodila vatrena stihija nastavljaju da rade. Srbi, vlasnici lokala sa kojima je portal Nova.rs razgovarao, pitaju se šta će biti sa njima, sumnjaju da do požara nije došlo slučajno i kažu da se neće lako predati.

U Kineskom tržnom centru u Bloku 70, dan posle katastrofalnog požara, situacija je čudna. Jedan deo, oko 2.000 kvadrata, koji je izgoreo u jučerašnjem požaru i praktično je pretvoren u pepeo, zatvoren je policijskim trakama jer su tu tužilac i policija i obavlja se uviđaj. Ispred tog dela, koji gleda ka Ulici Jurija Gagarina stoji na desetine Kineza, zakupaca lokala u prizemlju koji nisu izgoreli, ali koji su natopljeni vodom od gašenja požara. Oni u redu čekaju da se završi uviđaj i da ih policajci puste da iz radnji iznesu robu koja nije uništena vatrom ili vodom i tako spasu šta se spasiti može.

Pročitajte još:

Sa druge, netaknute strane objekta, njihovi sunarodnici, prodaju robu, najnormalnije. Kupaca baš i nema mnogo, verovatno mnogi čekaju, da kao i posle požara 2021. godine, kineski trgovci daju popust na oštećenu robu, pa da onda krenu u kupovinu. Na toj strani su i Beograđani, vlasnici lokala u tržnom centru. Većina ne želi da govori za medije pod imenom i prezimenom, a kamoli da se slikaju, ali žele da pričaju. Skoro svi sumnjaju da tu „nisu čista posla“:

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Decenijama nije bilo ništa slično, a onda za dve, tri godine dva velika požara, a oba baš u vreme kada su lokali zatvoreni i kada nema ljudi. Ako ništa drugo, paze da niko ne bude povređen. Posle onog prvog požara bio sam u policiji u 29. novembra, (Policijska uprava za grad Beograd). Tačno su znali odakle je požar krenuo i zašto, iz lokala ako se dobro sećam 43, a problem je bio u preopterećenim električnim instalacijama. A onda, krivična prijava protiv N.N. lica. Pa kako N.N. lice?“, rekao je jedan od vlasnika lokala koji nije hteo da se predstavi.

Za razliku od većine svojih kolega, Radmila Nestorović nema problema da se predstavi, ali ipak ne želi da se fotografiše.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov
Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov

„Lokali nisu bili skupi za kupovinu kada je tržni centar kupljen, ali je godinama tavorio. Sećam se da je jedna moja poznanica htela da iznajmi od mene lokal, ali da sam joj rekla da će biti jedina u tržnom centru i da joj se ne isplati. Onda su došli Kinezi i posao je procvetao. Ne pamtim ovako nešto. Ne znam šta će dalje biti, ali nisam sigurna da će ovaj tržni centar „preživeti“ ovaj drugi požar. Sada će, u februaru, kineska Nova godina, radnje im neće raditi mesec dana, a verovatno će tada oni odlučiti da li će ostati ili otići, a od toga zavisi i šta ćemo mi raditi“, kaže Radmila Nestorović.

U požaru je uništen prvi red lokala na spratu koji gledaju na Ulicu Jurija Gagarina. Radnje koje se nalaze ispod njih poplavljene su prilikom gašenja požara. Onaj deo ka sredini i ka Savi, skoro da je neoštećen. Sve izgleda kao bingo, jer vlasnici lokala po brojevima pitaju jedni druge koji objekat je uništen, koji poplavljen, koji oštećen, a koji netaknut.

Foto:Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

„Ne znam šta će se dogoditi sa nama. Nisu hteli da popravljaju ni onaj deo tržnog centra koji je oštećen u požaru 2021. godine nego su ljude strpali u kontejnere. Bojim se da će tako biti i sada, pogotovo što grade novi tržni centar za Kineze koji će biti gotov u maju, ali sam takođe čuo da su tamo cene lokala ogromne, pa ne znam ko će ostati, a ko će od njih otići. Ima jedna dobra stvar za nas, koji su oni namenili za sebe ali ćemo i mi, vlasnici lokala iskoristiti. Kada su doneli Zakon o konverziji zemljišta, sada sam i ja vlasnik dela zemljišta na kom je moj lokal i neću ga dati. Jedino ako donesu neki leks specijalis za ovaj centar, posle paljevine, pa da zemljište na kome je izgrađen tržni centar ne može da bude prebačeno u građevinsko“, kaže ovaj vlasnik.

Kinezi danas neće da pričaju o požaru. Za razliku od situacije kada se sa njima trguje, kada treba nešto da pričaju ispreči se jezička barijera.

„Ne razume srpski“, najčešći je odgovor uz osmeh na svako pitanje o požaru, radnjama i njihovoj budućnosti.

BONUS VIDEO: Kineski tržni centar na Novom Beogradu posle požara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare