Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Deca koja su povređena pre dve nedelje na Čukarici u romskom naselju dok su se igrala pored dalekovoda puštena su kući iz bolnice u Tiršovoj. Jedno dete je u međuvremenu podleglo povredama, a iz pokreta "Opre Roma", za Nova.rs poručuju da je "sramota jer reakcije nadležnih i dalje nema".

„Pokret Opre Roma Srbija je 25. marta 2021. organizovao emisiju sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković kako bi razgovarali o tragičnom događaju koji je zadesio romsko naselje. Poverenica je uputila preporuku mera nadležnim institucijama da se hitno ukloni deponija i da se pronađe urgentno rešenje za ovu situaciju.

Istovremeno, naš pokret je stupio u kontakt sa državnim sekretarom u MDULS Stevanom Gligorinom i tražio da poseti romsko naselje i da ustanovi koje su neophodne urgentne mere u pogledu bezbednosti porodica i samog naselja, ali i oporavka dece nakon izlaska iz bolnice. Stevan Gligorin je pozvao predsednika gradske opštine Srđana Kolarića i gradsku sekretarku za socijalnu zaštitu Natašu Stanisavljević“, kažu iz pokreta.

Da li su sva deca ista Da li su sva deca ista

Ističu da su im ljudi iz nadležnih institucija obećali pomoć, ali da sve do danas nije bilo nikakve reakcije.

„Jedan od prvih donosioca odluka koji su posetili ovo naselje je gradonačelnik Beograda, koji je u izjavi beogradskog portala izjavio da je obišao mališane, da je veoma zabrinut zbog nesreće koja se dogodila na Čukarici i da se o njima brinu vrhunski lekari. Nakon toga je ovo naselje posetio narodni poslanik Dragoljub Acković, član NSRNM Sonja Mitrović Lukić, predsednik NSRNM Dalibor Nakić.

Ministar Lončar je obećao da će država da uradi sve što je moguće da se deca oporave od povreda, kako u pogledu bolničkog lečenja tako i u pogledu rehabilitacije. Na pitanje Pokreta Opre Roma Srbija o tome šta možemo da uradimo da sprečimo ovakve slučajeve u budućnosti, Ministar je odgovorio da je potrebno obezbediti sve uslove za život Roma van ovakvih nebezbednih naselja i da svi moramo da se uključimo u proces u kojem će Romi  živeti u naseljima koja ispunjavaju sve uslove u kojima im ne preti opasnost od požara, poplava i svega drugog što može da dovede do ovakvih slučajeva. Međutim, reakcija nadležnih institucija i dalje izostaje.

Ovo nije samo tragedija i gubitak za Rome već i za celu Srbiju. Da li će život Roma u Srbiji ikada biti bezbedan i normalan? Koliko još tragedija treba da se desi u romskim naseljima? Ko preuzima odgovornost za tragediju koju preživljavaju Romi?“, kažu iz pokreta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare