Policija, uviđaj, uvidjaj
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, BIA i Poreskom policijom su, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, uhapsili M. M. (40) zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, i J. Đ. (31), koja se sumnjiči za krivično delo pranje novca u pomaganju. Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, oni su uhapšeni u nastavku akcije "Gnev".

„M. M. se tereti da je od 2014. godine građanima iz Кragujevca i okoline tog grada pozajmljivao novac pod kamatom za koju su se usmeno dogovorili, sačinjavao ugovore o zajmu koje nije overavao kod javnog beležnika i priznanice koje je overavao kod advokata, a potom pokrenuo sudske postupke protiv osoba koje novac nisu mogle da vrate, nakon što je prethodno upisivao da im je na ruke dao znatno veći iznos“, navodi se u saopštenju.

On je, kako se sumnja, od građana koji nisu mogli da izmire dugovanja zahtevao da mu predaju nepokretnosti i na taj način je stekao 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište u vrednosti od 45.8 miliona dinara.

M. M. je osumnjičen i da je neovlašćenim kreditiranjem građana ostvario prihode u iznosu 51,1 miliona dinara za koje nije podnosio poreske prijave, čime je oštetio republički budžet za više od 1,5 miliona dinara.

„U izvršenju krivičnog dela pranje novca, M. M. je, kako se sumnja, pomagala njegova nevenčana supruga J. Đ., koja je od 2016. godine stekla, koristila i otuđila imovinu u vrednosti od 80.000 evra, iako je znala da potiče iz kriminalnih delatnosti“, navodi se u saopštenju.

Prilikom hapšenja od osumnjičenih je oduzet automobil „audi A8L“, dok im je na osnovu naredbi nadležnog tužilaštva zabranjeno raspolaganje nepokretnostima, uz upis zabrane u javnu knjigu, otuđenja i opterećenja. Reč je o 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, jednom poslovnom prostoru i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i više hektara građevinskog zemljišta na teritoriji Кragujevca, Кnića i Topole.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu.

Bonus video: Uhapšeno 11 osoba zbog iskorišćavanja maloletnog lica za pornografiju

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar