Foto: Printscreen, Nova.rs

Marko Miljković, drugi čovek Belivukove grupe, u svom iskazu, koji prenosi NIN, navodi da im je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nudio da obezbeđuju imanje Jovanjica, ali da je on tu ponudu odbio. Dok ministar Vulin kaže da je postao meta zbog toga što se obračunava sa kriminalcima, autor teksta objavljenog u nedeljniku NIN podseća na procedure u pravnoj državi - teške optužbe treba ispitati.

Da je najveća plantaža marihuane u Srbiji imala jako obezbeđenje nije nepoznata informacija. Jednu novu u svom iskazu iznosi Marko Miljković, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji se nalazi u pritvoru. Kako je objavio nedeljnik NIN, on je o Jovanjici govorio indirektno, ne navodeći o kojoj plantaži je reč, piše N1.

Miljkovića je navodno ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zamolio da obezbeđuju imanje, čiji je vlasnik, a vodi se na „nekog Nemca“. Predrag Koluvija, koji je i prvooptuženi za Jovanjicu, ima nemačko državljanstvo.

Miljković je navodno tu ponudu odbio jer nisu hteli da rade zajedno sa agentima BIA.

„Malo nakon tog razgovora dešava se hapšenje u tom gazdinstvu, što ja vi­dim iz medija i pustim mu poruku: ‘Je l’ ovo istina što se priča?’ On meni na to odgovara kratko: ‘Ona sl… i ku… Dijana će mi za ovo debelo platiti.’ Posle toga nismo razgovarali na tu temu“, navodi u iskazu Marko Miljković.

Predrag Koluvija Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

U slučaju „Jovanjica 2“ među optuženima su i pripadnici Bezbednosno informativne agencije, policije i Vojnoobaveštajne agencije.

Mediji su ranije pisali o vezama pojedinih optuženih sa nekadašnjom državnom sekretarkom Dijalom Hrkalović i bivšim prvim čovekom MUP-a Nebojšom Stefanovićem.

„Drugi u klanu Veljka Belivuka Miljković, kaže da je pravi vlasnik Jovanjice bio Vulin…to iz njegovog iskaza. Da je Predrag Koluvija bio samo pokrivanje i da upućuje navodno da su Dijana Hrkalović i nekadašnji ministar Nebojša Stefanović krivi što se Jovanjica uopšte razotkrila“, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Vuk Cvijić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Pripadnici BIA, Vojnoobaveštajne agencije i policije su Predragu Koluviji, optuženom da je na imanju svoje kompanije uzgajio više od tone marihuane, navodno pomagali na različite načine. Dostavljali podatke o istragama koje se vode protiv njegovih saradnika, izdavali mu falsifikovana uverenja, obezbedili mu lažnu policijsku značku i policijsku registarsku tablicu.

Navodi se da su čak i fizički čuvali imanje marihuane.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova povodom novih detalja iz Miljkovićevog iskaza kaže – „postoji talas organizovanog napada da se zločini Belivukove bande relativizuju i da se iskoriste kao sredstvo političke borbe“.

„Tako iskaz Marka MIljkovića se prenosi u tri različita medija, u tri različita dana, nikako odjednom. Jer on je dat odjednom znate. Nego da bi svaki dan imali novu informaciju koju ponovo komentarišete i ponovo prođete kroz sve ovo. Dakle potpuno organizovano i pripremljeno“, kaže ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kaže znao je da će postati meta kada je po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, uz Bratislava Gašića i Mladena Nenadića razbio klan ubica i narko-dilera.

Upitao je i da li prezumpcija nevinosti važi za sve ili samo za one koji su mučili i ubijali ljude.

„Ako je krivica što smo ih razbili i pohapsili onda prihvatam tu krivicu, i prihvatam da budem napadan od mafije – ja sam to zaslužio“, dodaje Vulin.

Cvijić objašnjava da to što je osumnjičeni nekoga označio u iskazu ne znači da je taj neko kriv, već da teške optužbe treba proveriti – što je normalna procedura u pravnoj državi.

„Bilo bi normalno ako su policijski generali koji su dobijali međunarodna priznanja, Rodoljub Milović saslušan zbog toga što ga je optužio Šarić. Ne vidim što predsednik države, koji je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinator svih službi bezbednosti i sadašnji ministar policije – što ne bi i oni dali odgovore na pitanja“, pita se Vuk Cvijić.

Dodaje da se u predmetu Jovanjica može primetiti da izostaje ispitivanje nekih kontakata. Objašnjava da izjave pojedinih osumnjičenih iz BIA upućuju da su postupali po nečijim naređenjima. Za sada bez odgovora po čijim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram