Miloš Miljanovićn, Foto: Privatna arhiva

Incident koji se pre dva dana dogodio u centru Beograda, kada je navodni pripadnik "kavačkog" klana Miloš Miljanović (33) upao maskiran i naoružan "uzijem" u jedan kafić u Braničevskoj ulici u centru Beograda, u kom je sedeo označeni pripadnik suparničkog "škaljarskog" klana, samo je potvrdio sumnje da će se rat crnogorske mafije, nakon kratkotrajnog zatišja, ponovo vratiti na ulice srpkse prestonice.

Mijanovićeva meta navodno je bio označeni „škaljarac“ Miloš Nilović (31) zvani Runjo, koji je u kafiću sedeo sa Nikolom Kovačevićem (39) i Vojislavom Kostićem (39). Maskirani napadač srećom, nije stigao da otvori vatru, jer su ga trojica muškaraca na vreme primetila i počela da beže.

Policija je ubrzo uhapsila Miljanovića, a u njegovom stanu pronađen je automatski pištolj „uzi“ sa prigušivačem, silikonska maska, kao i garderoba koju je nosio kada je upao u kafić.

Događaj su zabeležile sigurnosne kamere u kafiću, a javnost je dodatno uznemirena činjenicom što se sve odigralo u sred bela dana i u lokalu koji je u tom trenutku bio pun gostiju.

Ovaj događaj samo je potvrdio sumnje i strahove javnosti da će se prestankom vanrednog stanja, nastaviti mafijaški obračuni, kao i da će poprište njihovih obračuna, nakon kratkotrajnog zatišja, ponovo biti ulice srpske prestonice. Ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i likvidacija Sćepana Roganovića u Herceg Novom, kojima je u ovoj godini nastavljen krvavi rat dva klana, ostavio je utisak da su obračuni konačno izmešteni izvan granica Srbije. Međutim, imajući u vidu incident na Vračaru, kao i činjenicu da mnogi označeni pripadnici ovih klanova žive u srpskoj prestonoici, pribojavanje javnosti da bi serije novih likvidacija, poput onih iz 2018. godine, mogle da nastave da potresaju Beograd, sasvim bi mogle biti opravdane.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbedonsonu politiku,kazao je za portal Nova.rs da je u ovom trenutku teško proceniti da li će se obračuni vratiti na beogradske ulice.

Saša Đorđević, Foto:Medija centar Beograd

„Procena na početku krize od korona virusa bila je da su potencijalni nasilni sukobi između kriminalnih grupa mogući pre isteka zaliha ilegalnih supstanci jer je zbog zatvaranja granica otežano krijumčarenje i distribucija. Sada, teško je proceniti da li je incident na Vračaru uvod u nove nasilne incidente u Beogradu. Argument da nije je činjenica da je jedan od sukobljenih klanova znatno oslabljen nakon ubistava u Atini. Ipak, zanimljivo je da se incident desio nakon popuštanja zaštitnih mera zbog virusa i potencijalnog otvaranja granica, tako da postoji više mogućnosti koji su uzrokovali incident: neraščićeni računi, osveta, borba za novo tržište. Suštinski, odgovor na ovo pitanje bi trebalo da imaju tužilaštvo i policija i tu su u prednosti jer je uhvaćen osumnjičeni za napad“, smatra Đorđević.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

Krimionolog Dušan Davidović je u razgovoru za Nova.rs naveo da je beogradska policija ta koja mora da zaštiti građane od događaja poput onog na Vračaru, a ne da se bavi „trivijalnim stvarima“.

„Da će se prestankom vanrednog stanja i kriminalci vratiti na ulice, bilo je potpuno očekivano. Beogradska policija bi morala što pre i jednom za svagda da reši pitanje crnogorskih klanova. U pitanju je jedan ozbiljan organizovan kriminal, koji je povezan sa državom, i to je valjda svima jasno. Dokle god se polcija bude bavila trivijlanim stvarima, a ne kriminalom i hapšenjem mafije, situacije kao u kafiću na Vračaru će se ponavljati. Posebno je zabrinjavajuće ponašanje tih osoba koje su u stanju da bez imalo ustručavanje zapucaju pred brojnim svedocima. Upravo to je ono što stvara najveću zabrinutost kod građana koji ne znaju da li je neko ko sedi za stolom pored njih, potencijalna meta, u koga bi svakog trenutka mogao biti ispaljen rafal  – kazao je Davidović.