Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je 11. novembra novu – treću optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Prema navodima advokatice, Jovane Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara, terete za izvršenje ubistva.

Advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, potovrdila je za KoSSev da je ročište povodom nove optužnice koju je podiglo tužilaštvo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zakazano za 4. decembar.

Kaže da u novoj optužnici postoje bitne izmene u odnosu na prethodne, te je zatražila od Suda da se predmet zavede pod novim brojem.

Filipović navodi da se u novoj optužnici pojavljuju dva nova lica, koja su navodno bila učesnici organizovane kriminalne grupe, ali i da njihova imena nisu navedena.

Ujedno se na teret optuženom policijacu Nedeljku Spasojeviću sada stavlja to da je službenim vozilom prevezao počinioce ubistva, dodala je Filipović.

„Pominje se službeno vozilo policije marke Golf 4 karavan kojim je, navodno, Nedeljko Spasojević prevozio izvršioce ubistva do vozila marke Opel Astra iz kojeg je pucano na pokojnog Olivera“, poručila je Filipović.

Optuženima u novoj optužnici više se ne stavlja na teret krivično delo „pomoć u izvršenju dela teškog ubistva“, već teško ubistvo, dodala je Filipović.

„Izbacili su taj član 33 koji se odnosi na pomaganje izvršenja krivičnog dela i sada je samo ostalo na snazi teško ubistvo. Sada se karakterišu kao izvršioci, a ne kao lica koja su pružala pomoć izvršiocima“, dodala je Filipović.

Precizirala je da se ova izmena odnosi na optužene – Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Silvane Arsović i Radeta Basaru.

Novina u optužnici je i to da se svima stavlja na teret zloupotreba službenog položaja, dodala je Filipović.

Kaže da bi bilo razumljivo teoretski da se ovo delo stavi na teret samo Nedeljku Spasojeviću i Dragiši Markoviću koji su bili policajci, ali i da je nelogično da se za ovo delo optužuje Marko Rošić, kao i njena klijentkinja, bivša sekretarica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović.

Dodaje i da više nema u optužnici krivičnog dela prepravljanje dokaza koje je bilo u ranijim optužnicama.

„To delo se i dalje komentariše u obrazloženju optužnice, dok u kvalifikaciji krivičnih dela ono ne stoji“, dodala je.

Filipović, koja je zajedno sa drugim advokatima odbrane kritikovala optužnicu da je nepotpuna i nepotkrepljena, za novu kaže da je „tek nepotpuna i loše odrađena“.

„Ove dve su nekako možda i mogle da se provuku, a ova, po mom mišljenju, ne može da ostane“, dodala je.

Podsetimo, Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku još 25. septembra da predmet ubistva Olivera Ivanovića vrati na početak, na osnovu žalbi odbrane optuženih.

Optužnica je vraćena Specijalnom tužilaštvu na uređenje – „odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila“, potvrdila je tada takođe Filipović.

Međutim, kako su potom potvrdili za KoSSev advokati odbrane, Faruk Korenica i Mahmut Haljimi, Specijalno tužilaštvo je podiglo novu optužnicu.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu. Ova optužnica niije bila prevedena na srpski, dok je zatim odbrana zatražila prevod koji je na maternjem jeziku optuženih.

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije koronavirusa.

U procesu koji je pre podizanja nove optužnice vodilo kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe bili su ootuženi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar