Foto:EPA-EFE/Phil Nijhuis

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju izdao je juče prvu odluku u vezi sa učešćem žrtava u predmetu protiv Saljiha Mustafe i to tako što su četiri prijave odbačene kao neprihvatljive.

Prethodno je Kancelarija za učešće žrtava (VPO) 09. decembra podnela svoj prvi izveštaj u kojem je navela da je putem imejla primila prijave četiri osobe koje su se prijavile da budu prihvaćene kao žrtve u postupku. Tri od ove četiri osobe su iz iste porodice i one su potpisale i podnele zajedničku prijavu, a koju je VPO registrovala kao zasebne podnosioce.

Međutim, ova kancelarija navodi da niko od podnosioca prijave za učešće kao žrtve nije podneo potrebnu dokumentaciju ali i da je ova kancelarija „nije procenila za shodno da zatraži od podnosioca da kompletiraju svoje prijave i podnesu svoj zahtev sa potrebnom dokumentacijom“.

Zato je VPO zatražila od sudije za prethodni postupak da ospori četiri prijave jer oni koji su se prijavili nisu podneli dokumenta sa kojima dokazuju svoj identitet i da su to stvarne osobe, te da nisu opisali događaje koji imaju bilo kakvu vezu sa zločinima iz optužnice.

Ova kancelarija je takođe odlučila da objavi ovu informaciju ali da će podnosiocima prijava, i pored toga što im nije određen status žrtve, biti sakriven identitet iako troje prijavljenih nije zatražilo nikakve zaštitne mere.

U ovom konkretnom slučaju sudija za prethodni postupak utvrdio je da podnosioci nisu podneli nikakav dokaz svog identiteta i veze, te da su njihovi lični podaci nepotpuni, dok nekoliko relevantnih delova formulara za prijavu nije popunjeno. Takođe, nedostaje i određena dokumentacija ali i da nema jasnog navođenja datuma i lokacija navodnih zločina.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu. Krajem novembra, sudija za prethodni postupak, izdao je okvirnu odluku o učešću žrtava, prema kojoj se od Kancelarije za učešće žrtava (VPO) zahteva da do 10. decembra 2020. podnesu sudiji za prethodni postupak i stranama u postupku svoj prvi izveštaj o pravilima. Ova kancelarija je to i učinila 09. decembra.

Saljih Mustafa je jedan je od osnivača nekadašnje „OVK“, a u trenutku hapšenja 24. septembra 2020, bio je visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane i prvi je uhapšeni „gost“ Specijalnog suda, piše kossev.info.

Tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo. Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao 24. novembra. Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka. Mustafa se tačno mesec dana od prvog pristupanja – 28. oktobra, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret. Do sada su održano četiri statusne konferencije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar