Foto: EPA/ANDREJ CUKIC; printscreen/tv pink

Kriminalna grupa na čelu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem odgovorna je za četiri likvidacije u Grčkoj, saopštio je ministar unutršnjih poslova Aleksandar Vulin, uprkos tome što u optužnici protiv ove kriminalne grupe nema ni reči o ovim ubistvima. Kako je objasnio, broj žrtava koji je naveden u optužnici svakako nije konačan i ministar je uveren da je on veći od ovog do sada poznatog javnost, zbog čega će se optužnica proširivati. Budući da je reč o, kako je kazao, ubistvima u Atini i na Krfu, veruje se da se radi o likvidacijama Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Alana Kožara i Damira Hadžića.

Vulin je naveo i da se za sada pregovara da li će se tim ubistvima baviti srpska ili grčka policija. U međuvremenu, kriminalnoj grupi, čije su optužene vođe Belivuk i Miljković, nastavlja se suđenje u Beogradu. Međutim, kako je prethodni branilac optuženih Dejan Lazarević priveden u policijskoj akciji protiv klana Darka Šarića, neizveno je ko će u daljem postupku braniti Miljkovića, zbog čega se veruje da će doći do više odlaganja u narednom periodu.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

O povezanosti kavačkog klana sa ovim zločinima, tačnije vezi između Radoja Zvicera i Darka Šarića, portal Nova.rs je već pisao. Kako smo ranije objavili, likvidacije su plaćene dva miliona evra, od kojih je milion platio Zvicer, 750.000 Šarić i 250.000 Nikola Spasojević.

Rafali u Atini

Filmska pucnjava u kojoj su ubijeni Igor Dedović, inače osoba koja je slovila za jednog od vođa škaljarkog klana i Stevan Stamatović, njegova desna ruka, dogodila se u januaru 2020. u predgrađu Atine. Crnogorci su večerali sa svojim suprugama i decom, kada su u restoran ušetala četvorica maskiranih napadača. Izgovorili su navodno nekoliko reči najverovatnije na srpskom jeziku, a potom su dvojica otvorila vatru dok su druga dvojica pored njih čuvala stražu.

Foto: MUP Srbije

Jedan hitac okrznuo je jednu od supruga.

Nakon unakrsnog rešetanja četvorka je bez traga pobegla iz restorana. Grčka policija je verovala da su Stamatović i Dedović, koji su se godinama krili od suparničke kavačke grupe ali i od očiju nadležnih pravosudnih organa, duže vreme živeli u Grčkoj, te da je upravo poseta njihovih žena odala njihovu lokaciju. Daljom istragom ispostaviće se da su škaljarci u svojim redovima imali „krticu“.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Egzakucije ispred vile na Krfu

Užičanin Damir Hadžić i Baranin Alan Kožar (43), takođe visokorangirani pripadnici škaljarskog klana, likvidirani su iste godine samo šest meseci kasnije na Krfu. Lokacija ovih kriminalaca do tog trenutka je bila tajna, baš kao što je to bio slučaj sa Stamatovićem i Dedovićem. Još nepoznati egzekutor je Hadžića i Kožara sačekao ispred iznajmljene vile u kojoj su živeli na zabačenom delu Krfa, a tamošnja policija je sumnjala da je bilo više izvršioca ovih ubistava.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

U „škaljarce“ je ispaljeno 29 hitaca i njihova tela pronađena su u automobilu. Obojica su sa sobom imali falsifikovane pasoše – od Kožara dokumenta na ime Robert Bitenc, dok je Užičanin Hadžić putovao kao Martin Pospišek.

Njihova tela pronašao je maser i odmah pozvao policiju.

U prvim trenucima istrage sumnje da u redovima škaljaraca postoji krtica, koja odaje njihova kretanja, još jednom je produbljena. Kasnije se spekulisalo da su u telefonima sve četvorice pronađene SMS poruke i pozivi sa istog broja, a pojedini mediji su objavili da je reč o Miletu Raduloviću Kapetanu, za čije ubistvo se terete Belivuk i Miljković.

Bonus video: Belivuk i Miljković pokušali da preotmu hotel u Balkanskoj ulici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar